“‘Quantico: India telt af!’
3 oktober is het zover. Onze eigen Priyanka Chopra verschijnt vanaf nu zaterdag op het Indische televisiescherm in de Amerikaanse serie Quantico. Geboren en getogen in India is Priyanka Chopra een van de bestbetaalde Bollywood-stars van het moment. In 2000 won ze de titel Miss World, wat haar in 2002 haar eerste rol opleverde in een Hindi-film. Nu schittert ze dus als Alex Parrish in de ABC-serie Quantico en wordt ze de eerste Zuid-Aziatische actrice die een hoofdrol vertolkt in een Amerikaanse dramaserie.
De reacties zijn niet onverdeeld positief alhoewel iedereen wel reikhalzend uitkijkt naar de start van de serie. Niet onverdeeld positief, hoe dan?
De klassieke Bollywoodfilms die hier ongeëvenaard populair zijn, tonen veel muziek en dans. Acteurs en actrices dansen en zingen en de dames hebben vaak schaarse kledij aan.
Toch zal je in een typische film geen passionele vrijscènes of kusscènes zien. Veel wordt gesuggereerd, weinig tot niets wordt getoond.
Tot nu dus. In de eerste aflevering wordt er een alles onthullende vrijscène in een auto tussen Priyanka en haar tegenspeler getoond. Deze scène haalde ondertussen hier het televisienieuws en Priyanka werd er al over geïnterviewd. Niet makkelijk om als Indische in eigen land hier een zedig maar ook zinnig antwoord op te geven.
Onze Indische vrienden zijn hektisch aan de slag om een niet-gecensureerde versie van de serie in handen te krijgen. Drukke communicatie met hun familie in de Verenigde Staten om toch maar de volledige serie te kunnen zien.
Ongecensureerd? Jawel. Alle films die op het Indische scherm getoond worden, passeren eerst de Central Board of Film Certification (CFBC). Deze Board werkt onder het Ministerie van Informatie en regelt de openbare vertoning van films onder de wet van 1952.
Alle woorden die ook maar enigszins op sex of sexualiteit zinspelen, worden weggebliept.
Alhoewel in de Indische Grondwet ‘Freedom of speech and expression’ wordt vermeld, hebben ze in artikel 19 (2) een ‘reasonable restriction’ ingebouwd, wat hen de toelating geeft om bepaalde scènes en scheldwoorden of obscene taal uit films te bannen.
Alle woorden die ook maar enigszins op sex of sexualiteit zinspelen, worden weggebliept. Ook worden hele kus- en vrijscènes geknipt. In het begin dachten we dat we in slaap waren gedommeld voor de televisie, want de film gaat gewoon verder na de desbetreffende scènes, precies of er niets gebeurd is. Dat je zo hele stukken mist van de film en soms ook de hele clue, hoeft geen betoog.
Kookprogramma’s zoals die van Jamie Oliver krijgen een warning message mee: ‘Sommige delen van dit programma kunnen ongepast zijn en als u hiermee problemen hebt, kan u steeds het netwerk contacteren…’
Ikzelf ben grote fan van NCIS en CSI. Het doel van deze programma’s is uit te zoeken wie de moordenaar is. Er zijn dan ook altijd beelden vanuit het lijkenhuis waar de autopsies worden uitgevoerd. Niet in India… Alle ontblote lichamen zijn geblurred, dus waarom iemand uiteindelijk de moordenaar blijkt te zijn of wat ze vinden op het lichaam, blijft een mysterie. We trekken dan maar onze eigen conclusies.
Quantico dus. Denk dat ik ook maar eens mijn licht ga opsteken bij enkele bekenden in de VS…