Made in China: ‘Slechts één op de duizend ontploft’

Blog

Producten uit China niet altijd veilig

Made in China: ‘Slechts één op de duizend ontploft’

Made in China: ‘Slechts één op de duizend ontploft’
Made in China: ‘Slechts één op de duizend ontploft’

Made in China. Drie woorden die we allemaal waarschijnlijk al regelmatig hebben gelezen. En vaak doet het geen alarmbellen rinkelen.

Maar niet alles dat in China gemaakt wordt, kan onbezorgd gebruikt worden. Dat ondervond ik dit weekend van iets te dichtbij. Mijn beste vriend kwam uit Europa overgevlogen om de feestdagen bij ons door te brengen. Omdat zijn telefoonoplader niet in een Maleis stopcontact gestoken kon worden, toog hij naar het in Kuala Lumpur wel bekende Plaza Low Yat.

Plaza Low Yat is een winkelcentrum in het centrum van Kuala Lumpur waar men alleen maar elektronica kan aanschaffen. Laptops, telefoons, camera’s, noem het maar op. En opladers dus. Mijn vriend kocht er twee en gebruikte ze die avond gelijk.

Slaapdronken

Om 04.00 ’s nachts werd ik wakker en nog half slaapdronken merkte ik dat mijn beste vriend mijn slaapkamer in kwam gewandeld. 'Er is net iets ontploft naast mijn hoofd', zei hij ook slaapdronken. Samen keken we naar wat er dan was ontploft en tot onze grote verbazing was het zijn spiksplinternieuwe oplader. En die was inderdaad letterlijk naast zijn hoofd ontploft. De stroom was uitgevallen in huis en we hadden in onze slaperige toestand geen idee wat we nou het beste konden doen.

Met een glimlach

‘Slechts één op de duizend ontploft’

De volgende ochtend wisten we dat gelukkig al beter. Opnieuw stond er een tripje naar Low Yat op het programma. Eenmaal daar lieten we zien wat er gebeurd was. De ontplofte oplader hadden we meegenomen en we hadden ook genoeg foto’s gemaakt van het stopcontact. Tot onze verbazing was de verkoper niet echt geïnteresseerd. ‘Tja, één op de duizend ontploft nou eenmaal’, zei hij met een glimlach. ‘Maar het is gevaarlijk dat je dit verkoopt. Deze keer is het goed afgelopen, maar een volgende keer kan dat anders zijn’, probeerde ik nog. Na wat morren kreeg mijn vriend zijn geld terug.

Onze taxichauffeur kon ons wat meer inzicht geven in Plaza Low Yat. ‘Veel dingen worden tweedehands of direct uit China ingekocht’, vertelde hij. ‘Dan stoppen ze er andere onderdelen in en verkopen ze het alsof het nieuw is. Tenzij je een echte wizkid bent, is het onmogelijk om er achter te komen wat fake is en wat niet’.

Ongecontroleerd

Het probleem met de opladers, en eigenlijk met nog veel meer gadgets die te koop zijn in Low Yat, is dat het allemaal ongecontroleerde producten zijn. Als je een echte Apple oplader koopt bijvoorbeeld, zit daar een sticker op die duidelijk maakt dat het product gecontroleerd. De kans op ontploffing wordt daarmee uiteraard aanzienlijk kleiner.

Voor zeker 24 uur was ik weer even genezen van mijn liefde voor Plaza Low Yat. Totdat vanochtend bleek dat we een kabel nodig hadden voor onze printer. En waar beter dan in Low Yat, waar elke denkbare kabel te vinden is voor een heel goedkoop prijsje? Made in China. Het risico nemen we elke keer weer voor lief.