Academics for Development
“‘Sundarban: rijke mangrovebossen, arme bevolking’
Sundarban is het grootste mangrovebos ter wereld en behoort tot de UNESCO werelderfgoedlijst. Het ligt in het oosten van India, tegen de westgrens van Bangladesh. Rijk aan biodiversiteit, kent de regio ook grote armoede.
In de Indiase deelstaat West-Bengalen vinden we Sundarban, een delta die bestaat uit 104 eilanden verdeeld over India en Bangladesh. Zeven belangrijke rivieren en ontelbare waterwegen vormen een netwerk van kanalen. Het eco-systeem in de Sundarban is afhankelijk van het getijden-effect van twee vloed-getijden en twee eb-getijden die optreden binnen de 24 uur. Die kunnen sommige eilanden in de Sundarban overspoelen.
De mangrovebossen staan bekend om hun rijke fauna en flora. Ze zijn een thuis voor de axisherten, krokodillen, slangen, makaken en talrijke vogelsoorten. Met veel geluk kan je er één van de 85 Bengaalse tijgers spotten in het Indiase deel. Al is die kans klein gezien het gebied 16.900 vierkante km telt. Daarnaast heerst in het natuurpark een grote diversiteit aan bloemen en planten.
Maar de gevolgen van opwarming van de aarde voelt de Sundarban sterk. Door een stijging van de zeespiegel en een toenemend aantal cyclonen komen meer en meer eilanden onder water te staan. Dit zal in de toekomst alleen maar verergeren.
‘Hoe meer je betaalt, hoe beter de verzorging’
Naast de rijke biodiversiteit, heerst in de Indiase regio heel wat armoede, wat de Sundarban geen gemakkelijke regio maakt om te leven. Ten zuiden van de Ganges is de armoede het felst.
De armoede in de regio van de Sundarban heeft tot gevolg dat de gezondheidszorg alles behalve goed ontwikkeld is
Buiten de grote steden staat medische zorg op een zeer laag niveau. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen overheids- en privézorg. Overheidsziekenhuizen zijn vooral bedoeld om armere bevolkingsgroepen gratis en goedkope gezondheidszorg te bieden. Daardoor zijn de faciliteiten in een overheidsziekenhuis matig tot slecht. Daarnaast zijn er ook vaak een aantal privéziekenhuizen in elke stad of dorp. Hier geldt het motto: ‘hoe meer je betaalt, hoe beter je verzorging’. Privéziekenhuizen zijn meestal uit op winst en rekenen enorm hoge bedragen aan.
Clinic boat
De ngo Sundarban Social Development Centre (SSDC) probeert tegemoet te komen aan die problematiek van gezondheidszorg in India en de Sundarban. Samen met partners (waaronder de Belgische VZW Partners Zonder grenzen) houden zich bezig met het welzijn van de mensen die in die regio leven. De meeste van hen vallen onder de armste mensen. Om die reden richtte SSDC onder meer een oogziekenhuis op voor mensen uit de armere maatschappelijke klassen. Ze verlenen diensten tegen betaalbare prijzen en trekken naar moeilijk bereikbare plaatsen met een mobiele ‘clinic boat’. Het oogziekenhuis is een van de grootste successen van SSDC en gekend in de regio.
Naast dit oogziekenhuis werkt SSDC aan projecten rond gezondheidszorg van moeder en kinderen, toegang tot gezond drinkwater, onderwijs, kinderbescherming, de omgeving enzovoort. Maar het zou graag zijn oogziekenhuis uitbreiden door meer patiënten te behandelen en het aantal operatiekamers te laten stijgen. Academics For Development (AFD) zal hier een stuk bij helpen, met onder meer het digitaliseren van de patiëntendossiers. Zo kan op duurzame wijze vermeden worden dat belangrijke documenten verloren gaan en worden gegevens efficiënter opgeslagen en opgezocht. Op die manier hoopt AFD een sociale impact te hebben in de regio van Sundarban.