Welcome To My Garden: toerisme waarin mens en klimaat centraal staan
“‘Systeemverandering begint niet met grootse theorieën, maar met mensen’
© Dries Van Ransbeeck
© Dries Van Ransbeeck
Verzet u eens | Dries Van Ransbeeck
15 mei 2024
Jaren geleden schoten allerlei websites uit de grond die mensen met elkaar wilden verbinden. Het waren digitale markplaatsen die graag uitpakten met het woord deeleconomie. Websites waar iedereen beter van zou worden. Maar toch in eerste plaats de investeerders en beheerders van die platformen. Maar wat als we nu eens dat verbindend potentieel van het internet echt benutten zodat het ten goede komt aan gewone mensen die elkaar iets te bieden hebben. Een echte deeleconomie is gebaseerd op generositeit en gastvrijheid. Neem nu Welcome To My Garden, opgericht door Manon en Dries.
Heb je ooit al naar je tuin gekeken en gedacht: dit lijkt me een prima plek voor systeemverandering? Waarschijnlijk niet. Toch is ook jouw tuin een ideale ontmoetingsplaats die bewust reizen kan promoten. Ik leg het even uit!
Als er één ding is dat mijn partner Manon en ik de voorbije jaren hebben geleerd, dan is het wel dat het tijd is om met z’n allen trager te gaan reizen. Traag reizen zet immers geen onnodige druk op waardevolle ecosystemen en lokale gemeenschappen. Integendeel, het laat ze floreren.
‘Een achtertuin is het tegenovergestelde van een vliegveld, het is een plaats vol identiteit en betekenis.’
Tot die conclusie kwamen we in 2019, toen we een lange fietsreis maakten van Brussel naar Tokio. In 11 maanden tijd reisden we door 21 landen, waar talloze mensen ons gastvrij ontvingen. Vlak na onze terugkomst in België brak de coronapandemie uit en stelden we ons de vraag hoe we wandelaars en fietsers op onze beurt op weg konden helpen.
Op een regenachtige zondagmiddag kwam ik op een idee: wat als ik trage reizigers zou uitnodigen om in de tuin van mijn ouders te kamperen? Ik maakte meteen een eenvoudig kaartje en deelde dit online. In twee uur tijd stonden er 50 tuinen op de kaart. Twee weken later waren dat er tot onze grote verrassing 500. Toen wisten we: hier zit iets in!
Netwerk van burgers
In drie jaar tijd is Welcome To My Garden uitgegroeid van een experiment tot een warm netwerk van meer dan 6000 gastvrije burgers die hun tuin gratis openstellen. Trage reizigers stuurden hen al meer dan 79.000 overnachtingsaanvragen. Achter deze cijfers schuilen duizenden verhalen van mensen die hun omgeving per fiets en te voet zijn gaan verkennen.
En dan zijn er nog de vele hartverwarmende ontmoetingen tussen trage reizigers en hun hosts. In iemands tuin overnachten is een avontuur op zich: niet alleen is elke tuin anders, het contact met de host is ook telkens uniek. Zoals de Amerikaanse schrijver en milieuactivist Wendell Berry zegt: ‘Een achtertuin is het tegenovergestelde van een vliegveld, het is een plaats vol identiteit en betekenis.’
Iedereen wint. Trage reizigers vinden een gezellige kampeerplek, terwijl hosts nieuwe mensen leren kennen zonder hun huis te hoeven verlaten. Toen we WTMG lanceerden, hebben we het belang hiervan onderschat! Het verlangen naar authentieke connectie bleek groter dan we dachten. Trage reizigers ontvangen opent ook voor hosts telkens een nieuwe wereld.
In drie jaar tijd is Welcome To My Garden uitgegroeid van een experiment tot een warm netwerk van meer dan 6000 gastvrije burgers die hun tuin gratis openstellen.
© Dries van Ransbeeck
Hand in hand met de community
Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de slow travel-beweging. De vibe verspreidt zich bovendien razendsnel over landsgrenzen heen; al in meer dan 40 landen registreerden mensen hun tuin. Het is fantastisch om de positieve impact van WTMG te zien op individuen en lokale gemeenschappen!
Om die spirit in leven te houden en het platform verder te ontwikkelen, gingen we op zoek naar een manier om de kosten te dekken. Donaties of subsidies bleken niet duurzaam voor WTMG. Wij wilden immers financieel onafhankelijk zijn, zodat we WTMG samen met de community konden blijven vormgeven.
‘Waarom maken jullie niet gewoon duidelijk aan trage reizigers wat jullie nodig hebben om WTMG te laten draaien?’, vroeg Simonne, een van onze hosts. Daarmee zette ze ons aan het denken. Samen met honderden WTMG-gebruikers buigden we ons over dit vraagstuk.
Zo kwamen we uit bij een lidmaatschap dat de kosten eerlijk verdeelt onder alle trage reizigers. En dat lijkt te werken! Ondertussen telt WTMG bijna 3000 leden. We vragen hosts niet om financieel bij te dragen. Hun gastvrijheid is immers al een enorme bijdrage.
Ook vandaag blijft de community onze grote kracht. We gaan voortdurend in gesprek en laten ons door hen leiden. Onlangs richtten we ook een communitypanel op. Zo blijven we als sociale onderneming gefocust op ons échte doel: waarde creëren voor de community.
©MO* / Welcome to my Garden
Systeemverandering begint altijd bij mensen
Systeemverandering begint niet met grootse theorieën, maar met mensen. Hoe verander je de sociale dynamiek tussen mensen? Hoe zet je hen aan om anderen te helpen? WTMG herinnert mensen eraan hoe leuk het kan zijn om de deuren te openen voor anderen. Dat maakt ons een facilitator voor vrijgevigheid en gastvrijheid.
Daar zijn de vele verhalen vanuit de community het bewijs van. Zo is er Marie-Marthe, die al meer dan 190 trage reizigers ontving en ons vertelde dat WTMG ‘een echte life changer’ is geweest. Of zo kregen we vorige zomer foto’s toegestuurd van Fien, die met haar baby de GR 5 wandelde en met open armen verwelkomd werd bij vier geweldige hosts!
De som van de vele Marie-Marthes en Fiens in deze wereld, dát is systeemverandering. Hun acties op microniveau maken duurzame verandering mogelijk, ook op macroniveau. Samen met de voltallige community boosten we op die manier immers een toerisme waarin mens en klimaat centraal staan.
Gastvrij zijn in je eigen tuin: bestaat er een gezelligere manier om het systeem te veranderen? #hackyourlife #hackcapitalism
‘Verzet u eens’ is een blogreeks over activisme en het redden van de wereld. In deze bijdragen laat Tom Ysewijn (Broederlijk Delen) een aantal systeemveranderaars aan het woord. Stuk voor stuk inspirerende mensen die op hun manier het systeem een hak willen zetten.
De teksten vormen een smaakmaker voor het Wereldkamp Hack The Future , een subversieve cocreatie van Broederlijk Delen in samenwerking met MO*, Oikos, De Transformisten, JNM en RESET.Vlaanderen.
Het Wereldkamp is een laboratorium, een zomerschool en een festival in één. Maak op het kamp kennis met artiesten, filmmakers, ondernemers, denkers, vertellers, activisten, juristen, academici, boomklimmers, doe-het-zelvers en vooral met je medestanders in de strijd voor systeemverandering. Ga mee van 30 juni tot 4 juli en keer terug als een volleerd hacker van het systeem.
Alle info en inschrijven op Wereldkamp.be