Van PK zéro tot PK çinq

Blog

Van PK zéro tot PK çinq

Van PK zéro tot PK çinq
Van PK zéro tot PK çinq

Bangui verwelkomt je in echte Hollywood-stijl. De grote witte letters die het woord Bangui vormen, waken als het ware over de hele stad. Veel glitter en glamour is er in de stad echter niet terug te vinden. Bangui is niet ’s werelds grootste centrum van architectuur, handel, cultuur,... maar de context is op z’n minst  interessant te noemen!

Bangui is de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek en huisvest ongeveer 620 000 inwoners van de ruim 5 miljoen inwoners die het land heeft. De stad is gelegen aan de noordelijke oever van de Ubangi rivier, met aan de overkant van het water de ons aller beter gekende Democratische Republiek Congo.

De stad heeft drie belangrijke punten waar iedereen steeds naar refereert: PK0, PK5 en PK12. PK betekent letterlijk Point Kilometre. PK0 is dus Point Kilometre zéro ofwel het nulpunt van de stad. Vanf PK0 worden alle afstanden in de stad en het land berekend. PK0 is ook het historische centrum van de stad. Het grootste centrum van activiteit is echter 5 kilometer verderop terug te vinden, op PK5. De grootste markt van de stad is daar te vinden. Zonder onze lokale collega’s zouden we er grandioos verloren lopen. Je koopt er àlles: van groenten, fruit en rijst, tot spijkers, matrassen, schoenen en borden. Veel van deze producten worden echter geïmporteerd vanuit westerse landen en het midden-oosten (blikken tomatensaus, melk, pasta), maar ook vanuit Kameroen (choco) en Tjaad (aardappelen en ajuinen). Alleen het bier dat hier veelvuldig genuttigd wordt, MOCAF, lijkt lokaal geproduceerd te worden.

De grote wegen tussen deze punten zijn verhard en zijn in vergelijking met andere wegen in de stad redelijk goed. Wel lijkt het erop dat het al twintig jaar geleden is dat de wegen hersteld werden. Grote gaten en putten in het wegdek, met plassen en rivieren als het geregend heeft, zijn hier eerder de regel, dan de uitzondering. Eén van de grote problemen in de stad is dat verschillende bruggen het begeven hebben en dat deze niet hersteld worden. Er worden planken bruggetjes gemaakt voor voetgangers, en kleiner vervoer, maar grotere voertuigen moeten een binnenweg zoeken door modderige straatjes.

Verder is net zoals in België voetbal de sport waar iedereen het hier over heeft. En voorbije week speelden de Centraal-Afrikanen een zeer belangrijke match! Een match tegen Burkina Faso die zou beslissen over de Centraal-Afrikaanse deelname aan de Afrikacup van 2013. Wij zaten rustig te werken en overleggen, ons van niets bewust. En plots kwam de stad tot leven! We hoorden gejuich, getoeter, geroep en gezang. De mensen kwamen al feestend de straat op! Het werk werd neergelegd, trainingen werden onderbroken,… dit allemaal omdat de nationale ploeg geselecteerd was voor de deelname aan de Afrikacup! ‘s Avonds kregen we echter te horen dat er in de laatste minuut nog een goal gemaakt was door de ploeg van Burkino Faso en dat niet de Centraal-Afrikaanse ploeg geselecteerd was, maar wel de ploeg van Burkino Faso!

Verbazingwekkend dat een stad zo op geruchten kan reageren… Verbazingwekkend dat niemand, de lokale pers incluis, effectief de match volgde op het grote scherm, op de radio, het internet,… Deze voor ons zo vanzelfsprekende communicatiemiddelen schijnen hier helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. En in net in dit land proberen wij het delen en verspreiden van informatie aan te moedigen via open-source internetplatformen. Je kan het op z’n minst een uitdaging noemen…