Veel probleemzwangerschappen in opvangkampen

Veel probleemzwangerschappen in opvangkampen

Zofeen Ebrahim

15 september 2010

Nu het water dat een vijfde van Pakistan overstroomde zich terugtrekt, legt de crisis een ander probleem in het land bloot: de sterfte onder zwangere vrouwen. Zij overlijden met tienduizenden per jaar.

Artsen en hulpverleners proberen levens te redden van zwangere vrouwen in opvangkampen. Ze kwamen daar terecht na de overstromingen die het land ruim een maand geleden troffen. De toestand waarin ze de vrouwen aantreffen herinnert echter ook aan de slechte prestaties van Pakistan op het gebied van kraamzorg buiten crisistijd.
Volgens het VN-Bevolkingsfonds (Unfpa) overlijden jaarlijks 320 per 100.000 vrouwen in Pakistan bij de bevalling. Uit het Pakistaanse Demografisch en Gezondheidsonderzoek (2006-2007) blijkt dat er elk jaar 30.000 vrouwen overlijden aan complicaties als gevolg van de zwangerschap.

Continu zwanger

Een van de oorzaken van het hoge aantal sterfgevallen is de slechte gezondheidstoestand van de vrouwen. Veel van hen lijden aan ondervoeding en bloedarmoede. Tijdens de bevallingen, die vaak plaatsvinden in onhygiënische omstandigheden, zijn er bovendien meestal geen goedopgeleide hulpverleners ter plaatse.
 
Doordat er weinig wordt gedaan aan gezinsplanning, krijgen veel vrouwen het ene kind na het andere. Gemiddeld krijgen Pakistaanse vrouwen momenteel 3,43 kinderen, maar op het afgelegen platteland krijgen vrouwen soms wel tien of vijftien kinderen.
 
Op dit moment hebben artsen en verplegers hun handen echter vol aan de zorg voor zwangere vrouwen in de kampen. Volgens Unfpa raakten achttien miljoen Pakistanen ontheemd door de overstromingen. Zeventig procent is vrouw. Bijna 500.000 van deze vrouwen zijn zwanger.
Azra Ahsan van het Nationale Comité voor  Moeder- en Kindzorg (Ncmhn) zegt in kampen in de provincie Sindh veel vrouwen met bloedarmoede te hebben aangetroffen. Ook hadden ze veel kinderen, vaak wel tien. Voor Ahsan, die jarenlang in afgelegen gebieden werkte, was dat geen verrassing. “Voor de overstromingen hadden deze vrouwen het niet veel beter. Ze leven in een andere tijd, op een andere planeet.”
De stress en het gebrek aan hygiëne in de getroffen gebieden zorgt echter wel voor een extra risico, zegt ze.

De pil

Om de overstromingsslachtoffers te helpen, heeft het Unfpa medische teams gestuurd naar 23 mobiele eenheden en 13 overheidsinstellingen in de getroffen gebieden. Nighat Shah, secretaris-generaal van de Vereniging van Verloskundigen en Gyneacologen in Pakistan, zegt dat het in ieder geval positief is dat de vrouwen in de kampen nu informatie krijgen over gezinsplanning, informatie die ze anders nooit gekregen zouden hebben. Dat kan de vrouwen helpen om te ontsnappen aan de “val” van frequente zwangerschappen.
Ahsan zegt dat maar 22 procent van de getrouwde Pakistaanse vrouwen moderne voorbehoedmiddelen gebruikt. “Dit is misschien een goed moment om het spiraaltje te promoten onder vrouwen in de kampen.” De pil is volgens haar geen optie. “Die vergeten ze te nemen of ze stoppen ermee zodra nieuwe pillen gehaald moeten worden.”