Veiligheidskwestie blijft struikelblok voor vredesproces
Jerrold Kessel en Peter Klochendler
14 september 2010
De veiligheid op de Westelijke Jordaanoever kan ten koste gaan van een betrouwbare, democratische Palestijnse staat, waarschuwt de International Crisis Group.
Een rapport van de International Crisis Group (ICG) stelt dat de veiligheidskwestie reeds in ruime mate opgelost is. “In de voorbije jaren heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) orde en een gevoel van persoonlijke veiligheid op de Westoever hersteld, iets wat ondenkbaar was tijdens de tweede Intifada”, staat te lezen.
De ICG schrijft dat de hervorming van de veiligheid hoog op de agenda van president Mahmoud Abbas stond toen hij aantrad in januari 2005. “Nadat Hamas in 2007 Gaza veroverde, noemden de PA, Israël en de internationale gemeenschap de uitbouw van de Palestijnse veiligheidstroepen zeer dringend.” De hervormingen van de PA wierpen hun vruchten af: milities van Hamas of Fatah vormden niet langer een bedreiging voor de Westoever. “De meeste inwoners, ook diegenen met sympathie voor Hamas, waren tevreden dat ze weer een normaal leven hadden, iets wat enkele jaren eerder ondenkbaar was.”
Tegenaanval
Tot daar het goede nieuws. Een ICG-onderzoeker waarschuwt voor nadelige gevolgen van de hervorming van het Palestijnse veiligheidsapparaat. “Er werd een einde gemaakt aan de chaos, maar dat gaat gepaard met onwettelijke praktijken, schendingen van de mensenrechten en onderdrukking van de oppositie”, zegt Ofer Zalzberg. “Zulke zaken ondermijnen de legitimiteit van de PA en verkleinen de steun bij de bevolking om een onafhankelijke staat te bouwen.”
Ook de Israëlisch-Palestijnse samenwerking op het vlak van veiligheid ligt gevoelig. “Palestijnen voelen zich erg ongemakkelijk wanneer ze hun veiligheidstroepen de krachten zien bundelen met de bezetters. Eerste minister Salaam Fayyad werpt tegen dat door samen te werken met Israël om de orde te herstellen, de Palestijnen het vertrouwen kunnen winnen van de internationale gemeenschap en Israël. Zo kunnen ze het belangrijkste argument van Israël tegen een onafhankelijke staat neutraliseren. Dit argument is logisch, maar zou veel beter aanslaan als het vredesproces hoopvol was”, aldus de ICG.
De problematische samenwerking bleek afgelopen weekend, toen de PA liet weten dat ze verdachten had opgepakt in de zaak van twee aanvallen op joodse kolonisten op de Westoever, waarbij vier doden vielen. Sinds de aanvallen twee weken geleden houdt de PA al 300 vermeende Hamas-militanten vast. Hamas dreigt met een tegenaanval, als de arrestaties aanhouden.
Moegestreden
Het rapport handelt ook over deze verstoorde relaties tussen Palestijnen, en de onwil van de PA om Hamas bij het politieke proces te betrekken. Dat is essentieel voor de Palestijnen om de veiligheidsmaatregelen te aanvaarden als een integraal onderdeel van het ultieme doel van de PA, namelijk een onafhankelijke staat oprichten. Volgens de ICG is het probleem dat de repressie tegen de gewapende tak van de islamisten is uitgegroeid tot een veel meer omstredej repressie tegen de sociale en politieke manifestaties van Hamas.
Dat wil niet zeggen dat de samenwerking op het vlak van veiligheid zal afspringen of dat de Palestijnen op het punt staan om naar de wapens te grijpen, benadrukt de CGI-studie. “Inwoners van de Westoever zijn moegestreden, en blij dat ze kunnen terugkeren naar enige vorm van normaliteit.”
“Zonder een geloofwaardig Israëlisch-Palestijns vredesproces, of een eigen verzoeningsproces, kunnen de Palestijnen de cirkel niet doorbreken.”