“‘Voor vertrek: hoe werkt duurzame landbouw in Rwanda?’
Morgen naar Rwanda. Voor een boer is dit toch even minder eenvoudig. Al enkele weken ben ik druk bezig om alles in gereedheid te brengen om mijn boerderij een week in andere handen over te laten. Gelukkig zijn er geen koeien die volgende week moeten kalveren. Maar toch is het geen sinecure om te zorgen dat ik met een gerust hart weg kan. Met de hulp van vrienden, familie en agrobedrijfshulp komen we er.
Waarom ga ik naar Rwanda? Dierenartsen Zonder Grenzen wil door een goede ondersteuning en begeleiding van veehouders in het Zuiden toekomstkansen bieden aan een ganse gemeenschap. De gekende slogan van Dierenartsen Zonder Grenzen “Als de kudde ziek is, sterft het dorp” illustreert dat gezond vee niet alleen van belang is voor de boeren zelf. Op mijn tractor prijkt sinds enkele weken een sticker met een nieuwe slogan: “Als de koe mocht kiezen, koos ze voor de natuur”. Dit is echt een slogan die me op het lijf geschreven is. Dit verbindt zowel het voedselvraagstuk in het Zuiden met de sociale positie van de boer in het Noorden, het verlies aan biodiversiteit in de wereld als het gebrek aan dierenwelzijn in onze Westerse agro-industrie.
Daarom wou ik graag meegaan op deze inleefreis naar Rwanda. Onze problemen als boeren in het Noorden zijn meer verweven met de problemen van de boeren in het Zuiden dan we denken. Onze extreme vrije markt maakt meedogenloos slachtoffers. Een trader die op zijn computerscherm in Londen biedt op stijgende prijzen kan miljoenen hongerdoden teweegbrengen door stijgende graanprijzen en kan duizenden landbouwbedrijven bij ons overkop doen gaan.
Hoe organiseren de boeren zich hiertegen in Rwanda? Hoe reageren boeren hierop bij ons? Met deze vragen ga ik naar Rwanda. Kunnen onze boeren iets leren van hen? Welk soort landbouw geeft voedsel en toekomst voor iedereen en niet alleen winst voor enkelen? Met het rapport in de hand van Olivier De Schutter, VN-rapporteur voor het recht op voedsel, wil ik kijken wat agro-ecologische landbouw kan beteken voor boeren in het Zuiden en in het Noorden. Een landbouw op mensenmaat die aandacht heeft voor lokale voedselvoorziening, gezond voedsel, geproduceerd met zo min mogelijk dure externe hulpmiddelen, met meer aandacht voor biologie dan voor chemie, met respect voor mens, dier, milieu en natuur, toegankelijk voor alle boeren.
Kurt Sannen