VS: Reis niet naar El Salvador

Blog

VS: Reis niet naar El Salvador

VS: Reis niet naar El Salvador
VS: Reis niet naar El Salvador

Elk jaar geeft het Staatsdepartement van de VS een lijst uit met landen waar je het beste niet naar toe reist. In de nieuwe lijst van 23 januari, prijkt de naam van El Salvador, in gezelschap van vele verdachte landen zoals Mexico, Honduras, Colombië, Afganistan, Saoedi-Arabië, Iran, Irak, Algerië, Filippijnen en Pakistan.

De Amerikaanse burgers worden aangeraden niet naar die landen te reizen, omdat ze niet veilig zijn. Ondanks het feit dat in maart vorig jaar in El Salvador een soort wapenstilstand tussen de verschillende bendes werd gesloten, vinden de VS dat de veiligheid niet gegarandeerd is, want zo’n bestand  is niet helemaal duidelijk. De moorden zijn wel verminderd, maar niet de afpersingen, de diefstallen en andere gewelddadige misdaden.

Volgens cijfers van de VS zijn sinds januari 2010 22 Noord-Amerikanen vermoord (waarvan slechts 5 moorden opgehelderd werden) en 230 Noord-Amerikaanse paspoorten werden gestolen. De afpersingen zijn schering en inslag en een dagelijkse gewoonte. “De Salvadoraanse regering heeft de middelen niet om alles grondig te onderzoeken, laat staan de misdaden te voorkomen”, zegt het Staatsdepartement.

Als de Noord-Amerikanen toch naar El Salvador moeten, dan worden ze aangeraden om goed uit te kijken als ze het huis of hotel verlaten en het liefst niet alleen, maar altijd in groepen te reizen. “Draag ook nooit sierraden, geld of kredietkaarten en blijf ’s avonds het liefst binnen”, staat in het rapport.

Vrijwilligers teruggeroepen

Volgens het Staatsdepartement is de situatie zo erg dat ze de hulpprogramma’s van het Noord-Amerikaanse Vredescorps (Peace Corps) stilgelegd hebben en alle “vrijwilligers” naar de VS teruggeroepen hebben.

Meteen reageerde de Salvadoraanse minister voor veiligheid en justitie. Op de eerste plaats vindt hij dat de VS niet over de juiste cijfers beschikken. Hij was in december op een vergadering met Hillary Clinton en maakte daar duidelijk dat de cijfers sinds maart vorig jaar veranderd zijn. En dat klopt voor wat betreft de moorden, maar niet voor wat betreft de afpersingen en andere diefstallen.

Over de 22 Noord-Amerikanen die vermoord werden in El Salvador antwoordt de minister dat de meesten onder hen eigenlijk Salvadoranen zijn die de Amerikaanse nationaliteit gekregen hebben. Alsof het minder erg is dat er Salvadoranen vermoord worden…