“‘Wat is jouw naam’
Hier staan we dan. Naar jou te kijken. Naar jouw kist. 18 keer jouw lichaam op de grond. Netjes verdeeld over 2 rijen van 9. Enkele priesters, wat mensen van Pozzallo, een handvol journalisten, een ganse rij kapiteins en hoogwaardigheidsbekleders. Een half uurtje bewijzen we je eer. Je laatste eer, misschien zelfs je eerste ooit. Er wordt gepraat over je ouders, over je familie. Over tolerantie.
Er is geen stormloop op deze informele begrafenisplechtigheid. Maar er zijn meer mensen dan ik had durven dromen. Meer mensen die jou nieuwswaardig vinden. Meer verontwaardiging dan onverschilligheid.
begrafenisplechtigheid, Pozzallo, Sicilië
© MO*/Annelies D’Hulster
Opnieuw 18 verspilde levens. Opnieuw een genadeloze zee, en al even genadeloze mensensmokkelaars en grens over het land. Die gesloten poorten naar Europa, die jou over de zee dwongen. Jij, verloren man, met je nood tot meer geluk omdat het thuis niet meer ging.
En dan lig je hier, in een bruine kist, in het midden van het kerkhof van Pozzallo. Ondertussen had je al in Duitsland moeten zijn, of in Noorwegen. In dat verre noorden dat alles goed moest maken.
Je eindigt hier op de grond. Het laatste geluk kan zijn dat ze je naam weten, dat je bij de tien slachtoffers mét naam bent. Dat je moeder thuis dan misschien ooit te weten komt dat je er niet meer bent. Dat je altijd zult zijn. Maar even niet meer in het nu. Dat het lot met je speelde. Na maandenlange angst en gevechten tegen demonen en kwaadwilligen. Net dan, wanneer je de eindmeet ziet en de honing ruikt, opgeslokt worden. Dat geluk, dat niet voor jou bestemd was.
Doubia Assane Mohamed
Diakite El Hadj
Zonder naam
Zonder naam
Youssef Abdu Laziz
Zonder naam
Sesay Mohammed
Zonder naam
Camara Seydou
Zonder naam
Zonder naam
Jabate Kouloun
Conde Moussa
Doumbya Harouna
Zonder naam
Conde Amadou
Traore Fosseny
Zonder naam
Allen gestorven op 23 augustus 2014 voor de kust van Pozzallo en begraven in Pozzallo op 15 september 2014.
Wie zijn jullie? Welke verhalen heeft de zee verzwolgen? Moussa en Amadou, zijn jullie broers?
© MO*/Annelies D’Hulster
Wake up Europe.