“‘#ZumaMustFall’
Hoog bezoek gisteren! President Jacob Zuma in Kaapstad voor de State of the Nation Address of kortweg SONA, de traditionele opening van het parlementaire jaar. En dat liet de (ontevreden) bevolking niet zomaar passeren. Kaapstad kwam (opnieuw) op straat, want voor wie het nog niet wist: Zuma must fall!
Aangezien ik studente politiek ben en extreme interesse voor de protesten toonde, kreeg ik vrij van school om te gaan kijken, luisteren en leren.
En het was de moeite! Overal in de stad vonden (vredevolle) protestmarsen plaats. Ik kon Christelle, oprichtster van de #ZumamMustFall-marsen in Kaapstad, te pakken krijgen.
Unity
Ze benadrukte het vredevolle karakter van deze marsen. En dat ze Zuid-Afrikanen samenbrengen op basis van unity, love and freedom. Als inwoners van één natie die vooruit wil. Deelnemers hebben diverse politieke en religieuze overtuigingen. En alle kleuren.
Iedereen deelt dezelfde frustraties en is het eens over het volgende: de opeenvolging van corrupte schandalen onder president Zuma hebben hun tipping point bereikt en het is tijd voor verandering. De verzwakte economische toestand en stijgende armoede zijn onhoudbaar. Zuid-Afrika heeft een waardige leider nodig. Een leider die niet aan zichzelf, maar aan de toekomst van het land denkt. Zuma must fall, corruption must fall and South-Africa must rise.
Boycot aan alle kanten
Dat er toch relatief weinig zwarten op de mars aanwezig waren, heeft volgens verschillende omstaanders meerdere redenen. Een groot deel van de zwarte bevolking zou nog steeds niet voldoende onderwijs genieten, waardoor ze politiek niet verder komen dan het aanzien van het ANC als de helden die de zwarten bevrijdden van de Apartheid.
Alles wat economisch slecht loopt, was en is, volgens diezelfde bronnen, voor hen nog steeds de schuld van de blanken. En geen haar op hun hoofd dat eraan denkt dat het wel eens hun eigen (zwarte) president zou kunnen zijn die hun geld in zijn zakken (en villa’s en wat nog allemaal) steekt. De marsen zouden een blanke boycot zijn. En de overwinning ervan een terugkeer naar de Apartheid onder blanke heerschappij.
Maar ook de zwarte bevolking die op de hoogte is van dit alles en hiertegen wil protesteren, zou door Zuma worden onderdrukt. Want als veel zwarten deelnemen aan de protestmarsen, klopt het verhaal van de blanke boycot niet meer. Heel veel zwarten uit de townships zouden zo tegengehouden zijn om mee te protesteren. Ik had het graag ter plekke kunnen onderzoeken…
‘Veel heb ik geleerd maar met nog veel meer vragen blijf ik achter.’
© 2016 Jade Hoornaert
Straat vol slogans
Maar niet enkel de #ZumaMustFall marsen maakten gebruik van de aanwezigheid van de president in de stad. Ook zijn aanhangers kwamen op straat, leden van de revolutionaire partij EFF en het PAC. Ongetwijfeld waren ook andere, kleinere groeperingen aanwezig. Het leek alsof iedereen de kans greep om zijn of haar meningen, eisen et cetera op straat te gooien. Ondanks al deze boodschappen gericht aan de president, heeft hij voor- noch tegenstanders op straat hierover aangesproken. Hij kwam voor de SONA. En verder dan de verplichte en formele boodschap over de huidige politieke en sociaaleconomische situatie van het land, kwam het niet.
Topdag voor een studente internationale politiek was het! Veel heb ik geleerd maar met nog veel meer vragen blijf ik achter. Toch kijk ik met voldoening terug op deze snikhete dag vol positief engagement. En ik hoop dat Zuid-Afrika vandaag een stapje dichter bij een rechtvaardige regering is gekomen.
Kaapstad, 12 februari 2016