Terugblik op de zware bosbranden in Portugal
“‘Zwarte bomen en jong gras’
Anouk Weyne was erbij toen op 15 oktober tientallen brandhaarden woeden in bosrijke gebieden in Portugal. Enkele maanden later blikt ze een eerste keer terug.
yepyep (CC BY-NC-ND 2.0)
Op 15 oktober hoorden we, net na ons middageten, sirenes tot beneden bij ons in de vallei komen. Een rookpluim verscheen boven de berghelling en ook Denise belde ons op om ons te waarschuwen.
We reden naar het bovenliggende dorp, niet wetende dat het, na de vele andere keren dat we gingen kijken om zeker te zijn, de laatste keer in lange tijd was dat we onze mooie vallei paradijselijk groen en levendig zagen. En dat het vele werk, tijd en liefde van ons en vele anderen, zichtbaar in en rond het huis, binnen slechts enkele uren niet veel meer dan verwrongen metaal, gebroken pannen en zwarte prut ging zijn.
Na een hete en droge zomer en vele kleine en grote bosbranden in Portugal, spanden de branden van 15 oktober de zwartgeblakerde kroon.
Vlammenzeeën
Droogte, hitte, eindeloze monoculturen van goed brandbare bomen, onvoldoende onderhouden landen, pyromanie, een brandweerequipe met te weinig middelen en de uitlopers van een orkaan die eerst wind bracht en pas een dag later regen… alles samen zorgde dat voor meer dan 400 brandhaarden die zich samenvoegden en meerdere vlammenzeeën vormden over gans Portugal van Lissabon tot Galicië in Spanje.
250.000 hectare bos ging in vlammen op. 42 mensen verloren het leven, velen meer raakten gewond en vele gezinnen verloren hun huis en hun inkomen.
In totaal ging het in 2017 over in 520.000 hectare en 106 doden.
Dit is ondertussen geschiedenis. We leren onze lessen en denken aan de toekomst.
De natuur laat zich niet doen. Het gras kleurt de zwarte gronden alweer groen.
De natuur laat zich niet doen. Het gras kleurt de zwarte gronden alweer groen. De solidariteit is groot. Iedereen is alweer gekleed en gevoed en heeft tijdelijk onderdak. De gemeenschap staat sterk – we helpen elkaar puin ruimen, opbouwen en lachen.
Kortom we gaan terug voor een gezonde en goed onderhouden fauna en flora waar mens, dier en natuur in harmonie samen leven. Nu en ook later, wanneer het nieuwtje er wat vanaf is.