Waarom Sahadi Daria proMO* is
‘Als je MO* leest, word je automatisch een kritisch mens’
Hadjira Hussain Khan
18 oktober 2022
‘MO* geeft een stem aan mensen die meestal geen platform krijgen. Zonder MO* zou je deze stemmen in de media niet of weinig horen', stelt Sahadi Daria vast. Hij was schooldirecteur in Antwerpen, werkt vandaag bij 11.11.11 en legt uit waarom ook hij MO* steunt.
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.
Sahadi Daria (34) komt oorspronkelijk uit het noorden van Afghanistan, dicht bij de Oezbeekse grens. Op de vlucht voor de Taliban belandde hij, na jarenlange omzwervingen, in België. Daria’s vader was een geëngageerde imam die zich inzette voor toegankelijk onderwijs voor jongens én meisjes. Zijn activisme bracht hem uiteindelijk in de problemen met de lokale Taliban. Hij besloot om samen met zijn familie te vluchten.
Eerst zocht de familie Daria veiligheid in buurland Pakistan. Daar moesten ze al snel weer vertrekken vanwege interne conflicten in het land. Vervolgens belandde het gezin in Iran, waar ze vijf jaar verbleef en daarna in Turkije, waar de kinderen van het gezin in slechte omstandigheden moesten werken. Via Bulgarije belandde het gezin uiteindelijk in België, in het opvangcentrum van Arendonk.
Sahadi Daria is kind van een onderwijzer, maar kon pas op zijn vijftiende zelf voor het eerst naar school. Zijn jeugdjaren waren moeilijk, en net daardoor heeft hij vandaag een grote interesse in onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.
Daria werkte de voorbije jaren als schooldirecteur voor de stedelijke basisschool De Apenstaartjes op de Antwerpse Linkeroever, vandaag is hij directeur Beweging bij 11.11.11, de koepel voor internationale solidariteit. Hij geeft ook lezingen over migratie, diversiteit en de vele obstakels die jonge Afghaanse vluchtelingen in België meemaken. Én hij is proMO*.
Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?
Sahadi Daria: Ik heb MO* per toeval ontdekt door online wat te scrollen. Ik kan me niet meer herinneren wat ik voor het eerst las, maar ik vond het meteen interessant. Ik ben sindsdien niet meer gestopt met het magazine graag te lezen.
De mensen achter MO* heb ik voor het eerst leren kennen dankzij voormalig hoofdredacteur Gie Goris, die ook gespecialiseerd is in de regio Afghanistan en Pakistan. Na een lezing sprak hij me aan en vroeg hij me of ik eventueel interesse had om columns te schrijven voor MO*. Zo is de bal aan het rollen gegaan.
**Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?
Sahadi Daria:** Er zijn heel wat journalistieke verhalen die ik belangrijk vind. Ik denk bijvorbeeld aan een recent artikel over migratie van journalist Marijn Sillis over waarom zoveel migranten geld sturen naar hun familie in hun thuisland. Heel wat mensen in België vragen zich dat af. Ze zien vooral dat deze migranten al zo krap bij kas zitten en maar net rond komen, en vinden het dan ook moeilijk om te begrijpen dat ze ook nog eens geld opsturen.
Heel veel issues zijn voor ons, westerlingen, vanzelfsprekend. Doordat MO* een ander beeld aanbiedt over diasporagemeenschappen in België of daarbuiten, gaan we ruimer denken en de ander begrijpen. Of dat hoop ik toch. (lacht)
‘Wij hebben de neiging om enkel te kijken naar wat er dicht bij onze eigen leefwereld gebeurt, terwijl er natuurlijk veel meer is dan dat.’
Heel wat menselijke verhalen vallen tussen landsgrenzen in. Nationale nieuwsmedia vangen deze verhalen niet op. Sterker nog: die bereiken hen simpelweg niet. Terwijl al deze journalistieke stukken ons juist een inzicht geven in wat er om ons heen en in de rest van wereld gebeurt. Wij hebben de neiging om enkel te kijken naar wat er dicht bij onze eigen leefwereld gebeurt, terwijl er natuurlijk veel meer is dan dat.
Voor welke thema’s in MO* hebt u specifiek interesse?
Sahadi Daria: Een thema dat ik interessant vind is uiteraard migratie. Ik heb zelf een migratieverleden, en ik merk in mijn dagelijkse leven goed dat veel mensen niet begrijpen waarom iemand zo’n grote beslissing maakt, om zijn thuisland te verlaten.
Heel wat mensen in België hebben een misvatting over migratie. Ze gaan ervan uit dat wij naar hier komen om hun ruimte in te nemen en jobs af te pakken. Maar dat is niet zo. Migratie heeft ook een positieve impact op de economie in België.
Ik heb ook een grote interesse in ontwikkelingssamenwerking. Heel wat bedrijven investeren in een land als bijvoorbeeld Congo. Als Europeanen applaudisseren we dan voor onszelf, we zijn verheugd als we lokale burgers aan werk helpen.
Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. We moeten ons ook de vraag stellen of deze jobs wel duurzaam genoeg en goed voor het milieu zijn. We hebben nog altijd de neiging om met een westerse blik te kijken naar ontwikkelingssamenwerking.
‘Zonder kennis gaan we er als individu, maar ook als samenleving op achteruit.’
Waarom mag MO* niet achter een betaalmuur verdwijnen?
Sahadi Daria: Bij heel wat kranten en magazines moet je geabonneerd zijn om interessante artikels te lezen. Denk maar aan kranten als De Morgen of Het Laatste Nieuws. Dat zorgt er snel voor dat je als gewone burger deze artikels niet leest.
Kennis gaat op deze manier verloren, terwijl ik dit als een basisrecht beschouw. Zonder kennis gaan we er als individu, maar ook als samenleving op achteruit. In een land als België kun je gemakkelijk een bibliotheek bezoeken en daar een en ander lezen. Een privilege dat je in veel landen in de wereld niet hebt. Dat vind ik een interessant gegeven.
Waarom hebt u besloten om proMO* te worden?
Sahadi Daria: MO* brengt mondiaal nieuws over verscheidene thema’s mét een kritische blik. Als je MO* leest, word je automatisch een kritisch mens.
Denk maar een thema als (de)kolonisatie. Niet zo lang geleden dachten heel wat Belgen dat de kolonisatie van Congo ook iets positiefs was. Ze vonden van zichzelf dat ze goed bezig waren. MO* gaat hier tegen in en werpt een kritische blik op maatschappelijke processen met historische wortels.
Die kritische blik is van essentieel belang. MO* geeft een stem aan mensen die meestal geen platform krijgen. Niet enkel mensen bij ons, maar ook burgers uit andere landen. Zonder MO* zou je deze stemmen in de media niet of weinig horen.
MO* belicht de andere kant van nieuwsfeiten in de traditionele media. MO* biedt diepgaande journalistiek aan, die mensen kritisch doet nadenken. MO* heeft aandacht voor ontwikkelingssamenwerking en internationale conflicten, zonder in een zwart-witdenken te vervallen.
Word net als Sahadi Daria ook proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo.
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne en deze tekst valt niet onder het redactionele werk van MO*.