Armoede zichtbaar maken

Extra

Armoede zichtbaar maken

In zijn essay Pleidooi voor populisme riep David Van Reybrouck enkele jaren geleden op tot meer en hernieuwde solidariteit met “de getatoeëerde klasse”. Laaggeschoolden en armen in het algemeen zijn ondervertegenwoordigd –lees: quasi afwezig– in politiek en media, en dus wordt er met hen weinig tot geen rekening gehouden.

Tom Naegels en Marjorie Blomme hebben die oproep gehoord en leveren met Volk negen portretten af van mensen die in armoede leven. Meteen merk je welk verschil het maakt als professionele en getalenteerde schrijvers zich met zo een onmodieus onderwerp bezighouden. De lange interviews zijn verwerkt in meeslepende, beklijvende verhalen van mensen die niet alleen onder of op de armoedegrens leven, maar ook onder de radar van de maatschappij zitten. Vijftien procent van de Belgen zit in die situatie, maar we kennen hen niet, we zien hen niet, we ontmoeten hen niet.

De gps in ons hoofd stuurt ons weg van mensen met problemen, zegt Lieven in het boek. En dus is het extra goed dat Volk onze route herberekent en de ontmoeting mogelijk maakt met negen mensen die zich kwetsbaar opstellen door hun verhaal te vertellen met alle haken en ogen die eigen zijn aan hun levens. Gelukkig schrijven Naegels en Blomme niet alleen vlot, maar vooral met oneindig veel respect voor de waardigheid van hun gesprekspartners. De afsluitende beschouwingen over armoede zijn nuttig om de concrete verhalen te kaderen, al zijn ze natuurlijk minder leuk om lezen.

Volk door Tom Naegels en Marjorie Blomme (foto’s door François de Heel) is uitgegeven door Epo. 183 blzn. ISBN 978 90 6445 713 5

Tags