Fotoreportage: Een van 's werelds meest onderdrukte volkeren

Extra

Fotoreportage: Een van 's werelds meest onderdrukte volkeren

Fotoreportage: Een van 's werelds meest onderdrukte volkeren
Fotoreportage: Een van 's werelds meest onderdrukte volkeren

Karlos Zurutuza (IPS)

22 maart 2015

Beloetsjen in Iran, Afghanistan en Pakistan zijn verenigd door een gezamenlijke geschiedenis van vervolging en onderdrukking. Deze foto's uit het zuiden van Afghanistan geven een beeld van een arm en onderontwikkeld volk.

Beloetsjistan is de benaming voor een gebied ter grootte van Frankrijk, dat is verdeeld over Pakistan, Afghanistan en Iran, waar de Beloetsjen wonen. Ondanks de enorme voorraden gas, olie, goud, koper en uranium onder hun sandalen, behoren de Beloetsjen tot de armste volken in de regio.

‘Er wonen twee miljoen Beloetsjen in Afghanistan, maar alleen degenen in de zuidelijke provincies Nimroz en Helmand spreken de taal’, zegt de Beloetsji historicus Abdul Sattar Purdely, een belangrijke voorvechter voor de bescherming van de eigen taal en cultuur. Het is maar een klein deel van de totale Beloetsji bevolking, maar ze zijn met hun volksgenoten aan de overzijde van de grens verenigd, door een gezamenlijke geschiedenis van vervolging en onderdrukking.

In Pakistan leven ze bijvoorbeeld al lang onder zware onderdrukking van de regering, die strijdt tegen wat ze een opstand noemen. In Nimroz wordt ieder Beloetsji initiatief tegengewerkt vanuit Iran, uit angst dat het volk een bedreiging gaat vormen voor de Iraanse veiligheid.

In Afghanistan zelf zijn de nomaden in de afgelopen jaren bruut vervolgd voor hun gematigde visie op de islam. Mullah Omar, de leider van de taliban, heeft in een fatwa zelfs opgeroepen tot etnische zuivering van de Beloetsjen en de sjiieten in Nimroz.

‘Tegen de verdrukking in, groeit onze nationale identiteit’, zegt Purdely vanuit zijn kantoor in het centrum van Kaboel. ‘We willen alleen dat de rest van de wereld ook over ons weet.’

Een schaapherder en zijn familie in Zaranj, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Nimroz.
(© Karlos Zurutuza/IPS)

De Beloetsjen komen uit de Iraanse hoogvlakte, maar wonen al eeuwen aan de oever van de rivier de Helmand. Door strenge droogtes en overmatig gebruik van het water voor de opiumteelt in Nimroz is de landbouw ingestort. (© Karlos Zurutuza/IPS)

De meerderheid van de Beloetsjen is soennitisch moslim, maar door hun gematigde interpretatie van de islam hebben ze de woede op de hals gehaald van het steeds sterker wordende islamitische extremisme. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Het verwaarloosde dorp Haji Abdurrahman, in de provincie Nimroz, is een toevluchtsoord voor Pakistaanse Beloetsjen die hun land ontvluchten. De dorpelingen leven in huizen van leem, zonder stroom of drinkwater. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Beloetsje jongeren rijden op hun motorfietsen langs de droge bedding van de rivier de Helmand. Het totale gebrek aan economische kansen drijft hen tot illegale migratie naar buurland Iran. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Een Beloetsji tiener poseert naast zijn portret in zijn huis in Nasirabad, een ander dorp van lemen hutten in Nimroz. Net als zijn meeste dorpsgenoten is hij analfabeet. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Een Beloetsji familie uit Kandahar, een bastion van de Taliban, poseert voor een foto. Miljoenen Afghanen zijn naar Pakistan gevlucht, maar Pakistaanse Beloetsjen volgen nu de omgekeerde weg om de repressie van hun regering te ontvluchten. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Deze oudere Beloetsji uit Pakistan verbergt zich in Afghanistan, samen met zijn beide zoons. Mensenrechtengroepen hebben kritiek op de onderdrukking van de Beloetsji bevolking. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Leden van het Beloetsji Bevrijdingsleger, ergens aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Er zijn verschillende groepen opstandelingen die vechten voor onafhankelijkheid in Pakistan. Sommigen van hen gaan vaak de grens over om de gewonden in Afghaanse ziekenhuizen te laten behandelen. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Karim en Sharif Baloch, allebei uit Pakistan, laten de portretten zien van hun overleden broer en vader, in hun huidige onderkomen in Zaranj. Ze kwamen in 2011 om bij een militaire operatie van het Pakistaanse leger. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Een vrachtwagen rijdt over een verlaten weg in Nimroz, de enige Afghaanse provincie waar de Beloetsji de meerderheid vormen. Nimroz deelt een grens van 500 kilometer met Iran en Pakistan. (© Karlos Zurutuza/IPS)

Een vrachtwagen stopt bij de Afghaans-Iraanse grens in Zaranj, de hoofdstad van Nimroz. De provincie is een knooppunt voor smokkelaars, die heroïne uitvoeren en wapens invoeren. (© Karlos Zurutuza/IPS)