"Bitcoin Explained"

"Bitcoin Explained"

"Bitcoin Explained"
"Bitcoin Explained"

Floris Van Cauwelaert

11 april 2013

De video “Bitcoin explained” verklaart knap hoe de virtuele munt Bitcoin in elkaar zit. De Bitcoins worden virtueel gemijnd en dragen een unieke, digitale code in zich. Daarnaast wordt de munt online gebruikt voor transacties. Eigenaars van Bitcoins kunnen volstrekt anoniem blijven waardoor het van nature een sterk aantrekking heeft op handelaars op de zwarte markt.

Zo beschreef Kevin Poulson — mede-oprichter van Wired.com — in zijn boek ‘Kingpin’ hoe crackers van banken en kredietkaarten de virtuele munt gebruiken om hun gestolen kredietkaartendata anoniem en veilig te verhandelen.

Dezer dagen is het de Europese spaarder die Bitcoin ontdekt. De handel in Bitcoin sterk toegenomen sinds de Cypriotische regering, onder druk van de Europese Centrale Bank, de Commissie en het IMF, instemde om het spaargeld op ‘s lands banken af te romen. Dit veroorzaakte angst voor een bank run bij Spaanse spaarders die daarop heil zochten bij Bitcoin. (Vandaag werd de handel in Bitcoin omwille van het succes een halve dag stilgelegd door het grootste trading platform Mt. Gox)

Bitcoin heeft geen centrale bank en wordt volledig peer-to-peer verhandeld, dus had de overheid er maar weinig vat op. Daar lijkt nu verandering in te komen. Het Amerikaanse Department of the Treasury maakt niet langer het onderscheid tussen Bitcoins en klassieke munteenheden, waarmee ze de eigenaars ervan aan dezelfde regels wil onderwerpen bij de transacties.

Uitmaken of Bitcoin sociaal-economische meerwaarde heeft, vergt studie. Als fenomeen is het dat minstens waard.  Voorts is de geest van de virtuele munten helemaal uit de fles. Natuurlijk willen overheden, mét schulden, van dat vaatje tappen. Laat ze maar proberen.

Wie er aan wil beginnen, gaat naar Bitcoin.org. Hieronder meer informatie over hoe het allemaal functioneert.

infographicbitcoin

Tags