Waarom schrijfster Rachida Lamrabet proMO* is
‘De journalistiek van MO* gaat over de essentie’
Mariem Abihi
05 juli 2023
Juriste en schrijfster Rachida Lamrabet leest én steunt al jaren MO*. ‘De journalistiek van MO* is belangrijk voor ons allemaal, zodat we goed geïnformeerd zijn. Goed geïnformeerde mensen nemen gegronde beslissingen.’
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.
Rachida Lamrabet is juriste en schrijfster. Behalve boeken schrijft ze ook theaterteksten en opinies. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland, waarvoor ze de Debuutprijs van Boek.be won.
Haar meest recente roman,Vertel het iemand, verscheen in 2018. Eind 2019 reikte de KULeuven haar de cultuurprijs uit en enkele maanden later ontving ze de Vlaamse Ultima voor de Letteren. Rachida legt ons uit waarom ze besloot proMO* te worden en benadrukt het belang van een magazine als MO*.
Hoe en wanneer kwam u voor het eerst in contact met MO*?
Rachida Lamrabet: Dat herinner ik me niet meer precies. MO* was een van de weinige tijdschriften dat op een andere manier wereldnieuws bracht. En dat trok me aan. Er werd ruimte gemaakt om het nieuws vanuit het Globale Zuiden naar hier te brengen. MO* bracht het bovendien op een genuanceerde manier. Je kreeg verhalen en onderwerpen die de reguliere media niet belichtten. En deze verhalen bracht MO* heel uitgebreid, met verschillende analyses. Ik had daar behoefte aan.
‘MO* maakt geopolitieke analyses, maar slaagt er ook altijd in om het menselijke te verwerken in de artikelen.’
Is er een bepaald artikel dat u is bijgebleven?
Rachida Lamrabet: Recentelijk las ik het interview van Samira Bendadi met de Zuid-Soedanese schrijfster Stella Gaitano. Ik had nog nooit van haar gehoord en heb onmiddellijk haar boek besteld. Dat soort interviews of gesprekken met schrijvers uit het Globale Zuiden blijft mij bij.
MO* slaagt er telkens in om een aantal interessante stemmen aan het licht te brengen. Dankzij de interviews die op MO* verschijnen heb ik verschillende schrijvers leren kennen. Ook door recensies op MO* heb ik schrijvers leren kennen die normaal gezien onder de radar blijven, of die bij andere media niet aan bod komen.
MO* slaagt er telkens in om interessante stemmen te vinden en hun een platform te geven. Het artikel van Samira Bendadi over de Zuid-Soedanese schrijfster Stella Gaitano was een eyeopener voor mij. Het heeft me geïnspireerd en geprikkeld om meer te leren over de politieke situatie in Soedan en Zuid-Soedan, maar ook over hoe vrouwen omgaan met die politieke realiteit.
Gaitano is uiteindelijk ook gevlucht, omdat het niet meer haalbaar was. Hoe gaat een vrouw daarmee om en welke impact heeft dit op haar creatieve werk? Dat interesseert me enorm als vrouw én als schrijfster.
Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?
Rachida Lamrabet: Er zijn heel veel belangrijke thema’s waar we niet over mogen zwijgen. Het is belangrijk dat er achtergrondinformatie wordt gegeven en dat er analyses gemaakt worden.
‘De journalistiek die MO* brengt is niet abstract of afstandelijk. Ze gaat echt over de essentie.’
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de politieke analyses van een aantal conflicten. De impact van conflicten op mensen interesseert me ook heel erg. Hoe beïnvloedt een situatie het leven van mensen zoals jij en ik? MO* maakt geopolitieke analyses, maar slaagt er ook altijd in om het menselijke te verwerken in de artikelen.
MO* verheldert wat een bepaalde situatie concreet betekent voor het leven van mensen op een bepaalde plek in de wereld en welke impact dat mogelijk heeft op ons. Dat boeit me heel erg. De journalistiek die MO* brengt is niet abstract of afstandelijk. Ze gaat echt over de essentie.
Waarom mag MO* niet verdwijnen achter een betaalmuur?
Rachida Lamrabet: Het is journalistiek die belangrijk is voor ons allemaal, zodat we goed geïnformeerd zijn. Goed geïnformeerde mensen nemen gegronde beslissingen. Als je de toegang tot die analyses en artikelen beperkt, creëer je een hindernis.
Het is financieel voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld studenten, veel moeilijker. Bovendien is er zeker behoefte aan dergelijke berichtgeving onder de studenten. Vaak zijn het artikelen die heel dicht bij hun leefwereld aanleunen. Jongeren bewegen zich in een diverse context. Ze zijn ook mobiel en hebben een oog op de wereld.
‘Het zou jammer zijn dat je als journalist door een gebrek aan financiën je werk niet meer kan doen.’
Anderzijds begrijp ik wel dat een magazine als MO* niet uit de hemel komt gevallen. Het moet ook gefinancierd worden. Journalistiek kost ook geld. Het zou jammer zijn dat je als journalist door een gebrek aan financiën je werk niet meer kan doen.
Waarom heeft u besloten om proMO* te worden?
Rachida Lamrabet: Ik ben al heel lang geabonneerd op MO*magazine. Ik vind in dit tijdschrift informatie die ik vaak niet in reguliere media terugvind, alleszins geen artikelen die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.
Het is een beetje slow journalism, MO*journalisten nemen de tijd om grondig het thema te onderzoeken en het verhaal te brengen. Ik vind dat belangrijk. In de reguliere media krijgen we heel vaak maar een deel van de informatie. Je moet de rest zelf opzoeken, of er wordt verondersteld dat je voorkennis hebt. En dat is vaak niet geval. Ik vind het belangrijk dat je die volledige context meekrijgt, zodat je een genuanceerd beeld hebt van wat er nu eigenlijk aan de hand is.
MO* werkt niet met snelle clickbaits. Het is belangrijk dat we dit soort media ondersteunen, zodat ze blijven bestaan. Bij het avondnieuws blijf ik op mijn honger. Thema’s die me aanbelangen worden niet echt volledig uitgewerkt. Er worden geen verbanden gelegd, het grotere kader wordt niet geschetst.
Er zijn oorzaken en gevolgen, en vaak wordt er gefocust op het gevolg. Hierdoor kan je een vertekend beeld krijgen. Het is belangrijk om een context te schetsen, zodat mensen een genuanceerd oordeel kunnen vormen over eender welke situatie.
Welke samenwerking met MO* is u bijgebleven?
Rachida Lamrabet: Ik heb essays geschreven voor MO*, maar heb ook enkele interviews afgelegd. De samenwerking met MO* vond ik altijd heel aangenaam. Ik heb met veel plezier samengewerkt met de medewerkers van MO*. Het team voelt aan als een kleine familie, maar het is heel professioneel en gaat grondig te werk.
Word net als Rachida Lamrabet proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar via www.mo.be/promo.
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.