De Soedanese manifestante met een haarscherpe boodschap
De Nubische koningin die de veldmaarschalk verdreef
24 december 2019
Hét beeld van 2019 van Afrika-journaliste Elien Spillebeen komt uit Soedan. ‘De jonge vrouw in het witte gewaad, die boven de massa uitrijst, werd een symbool voor de macht van het volk.’
Het iconische beeld van studente Alaa Salah, tijdens protesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem.
© Lana Haroun
Hét beeld van 2019
De MO*redactie vat 2019 samen in beeld. Elke redacteur kiest één beeld uit om een cruciaal moment, een bijzondere gebeurtenis of een beslissende wending uit het voorbije jaar te tonen.
Bekijk de keuze van de volledige redactie.
Haar naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch werd de studente Alaa Salah in 2019 plotsklaps wereldberoemd. In haar witte gewaad klom ze op 8 april op het dak van een auto, midden in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Ze riep om het vertrek van president.
Al maanden vroegen burgers om zijn vertrek. Drie dagen later gooide Omar Al-Bashir, de oude veldmaarschalk, de handdoek in de ring. Na bijna 26 jaar kwam in 2019 een einde aan zijn dictatoriale heerschappij.
Het iconische beeld werd vastgelegd met de smartphone van die andere, tot dan toe onbekende studente, Lana Haroun. De sociale media maakten hem onuitwisbaar. Haarscherp was haar foto allerminst, maar de boodschap was dat wel.
Salah werd die dag voor eeuwig de Nubische koning gedoopt. Haar beeld prijkt ondertussen op muurschilderijen, tot ver buiten de Soedanese landsgrenzen. De jonge vrouw in het witte gewaad, die boven de massa uitrijst, werd een symbool voor de macht van het volk.
Na de pijnlijke naweeën van de Arabisch lente kon dat volk wel een opsteker gebruiken.