De voedselspeculant: geld, graan en revolutie
Maarten Lambrechts
17 december 2012
The Food Speculator
Sinds het wereldwijd instorten van de financiële markten zoeken investeerders en beleggers naar nieuwe mogelijkheden. De geldstroom die eerder de huizenmarkt heeft opgeblazen, heeft zich nu verplaatst naar de grondstoffenmarkt. Daarmee is de discussie ontstaan of je wel mag speculeren met voedsel, want stijgende voedselprijzen leiden tot armoede.
Kees Brouwer van het VPRO-programma Tegenlicht besloot zelf te gaan speculeren. In de rol van voedselspeculant probeert hij te achterhalen of hij via de abstracte wereld van financiële producten werkelijk ingrijpt in ons dagelijks bestaan. Het leidt tot een verbijsterende zoektocht waarin Kees wordt geconfronteerd met het pijnlijke contrast tussen toenemende voedselschaarste en de honger naar rendement van financiële instellingen.
Kees volgt de weg van het graan terug vanuit Tunesië, waar begin dit jaar de bevolking massaal de straat op ging toen de broodprijs omhoog ging. Daar wordt hij als speculant meteen voor crimineel uitgemaakt. Hij eindigt in Chicago op de grootste grondstoffenbeurs, waar hij met open armen wordt ontvangen. Het antwoord op de vraag of speculatie bijdraagt aan armoede zit echter listig verborgen in een black box van banken en handelaren. Toch weet hij daar binnen te komen en ontrafelt zo het mysterie van de stijgende voedselprijzen en de moraal van speculatie.