Ecologische grootkeuken op mensenmaat

Extra

Ecologische grootkeuken op mensenmaat

Ecologische grootkeuken op mensenmaat
Ecologische grootkeuken op mensenmaat

Daan Nicolay

06 oktober 2016

La Cuisine des Champs maakt al tien jaar duurzame en betaalbare maaltijden voor instellingen, scholen, en dergelijke. Naast een streng afvalbeleid in de keuken wordt alles zo veel mogelijk hergebruikt, van regenwater om te spoelen tot de inrichting van de bureaus met gerecycleerde materialen.

Jeanne Collard van La cuisine des Champs: La Cuisine des Champs is een progressieve aanpak rond duurzaamheid die we een tiental jaar geleden gelanceerd hebben. Onze grootste verdienste is misschien wel dat we een van de pioniers in de sector waren en dat het momenteel de klanten zijn die ons aanmoedigen, en ons laten weten dat we op de juiste weg zijn. Toen we met onze aanpak begonnen, was het nog eerder alternatief, moeilijk. Nu hebben we de bevestiging dat we op de goede weg zijn, en dat zetten we voort.

Het bleek veel moeilijker dan gedacht om de productie voor de markt en de transformatie die we wilden op een lijn te brengen. We dachten dat het makkelijk ging zijn om de producten uit het veld te krijgen, omdat we dicht bij de producenten stonden. Maar het is veel moeilijker om lokaal te blijven dan we dachten.

De grote uitdaging voor ons is om aan te tonen dat een toekomstmodel dat weggaat van een markteconomie rond agricultuur werkt.

U ku__nt tot 16 november voor dit project stemmen op de website _van de Grote Prijs Toekomstige Generaties._We moeten laten zien dat voedingsmodellen met respect voor menselijke integriteit, gezondheid, milieu en sociale vraagstukken betere modellen zijn dan het huidige dat enkel om maximale productie draait.