Dat het wereldnieuws nu al bijna een decennium beheerst wordt door de oorlogen in Afghanistan en Irak en door het onderliggende conflict tussen het Westen en de radicale islamisten, zal niemand ontgaan zijn. Het is te zeggen: iedereen die het wereldnieuws gevolgd heeft, weet dat.
Alleen is er tijdens het afgelopen decennium ook alles aan gedaan om dat nieuws onvindbaar te maken. In het Nawoord van De heilige wereldoorlog schrijft Jef Lambrecht dat zijn vierhonderd bladzijden tellende relaas bestaat uit ‘verhalen die niet konden worden verteld omdat de jacht op het anecdotische nieuwsfeit ze verdrong en niet mochten worden verteld omdat ze “te moeilijk” werden geacht voor een publiek dat intussen was afgericht op aanrijdingen in de mist, familiedrama’s, misdaadverhalen en plotse sneeuwval.’
Wie denkt dat een turf van vierhonderd bladzijden het resultaat is van een gebrek aan zelfdiscipline bij de auteur, vergist zich: het oorspronkelijke manuscript was driemaal zo lang. De uitgepuurde tekst die gepubliceerd werd onder de titel De heilige wereldoorlog. Halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme geeft een uitstekend beeld van de turbulente en destructieve geschiedenis die de voorbije jaren geschreven werd in Irak, Afghanistan, Pakistan en belendende percelen.
Lambrecht zapt van Damascus naar Beiroet, van Rawalpindi naar Washington, en zo verder, zodat het je als lezer wel eens gaat duizelen. De wat vage tijdsaanduiding bij vele van de korte hoofdstukken maakt het ook niet altijd makkelijk om de chronologie van en de samenhang tussen die vele fragmenten mondiale geschiedenis voortdurend voor ogen te houden. Maar dat zijn schoonheidsfoutjes in een boek waarin watervallen vol namen en gebeurtenissen gaandeweg een adembenemend totaalbeeld creëren.
En het is niet de schoonheid van de mens die adembenemend is, maar de ontelbare manieren waarop de mens zijn eigen ondergang weet te organiseren. De overvloed aan feiten die Jef Lambrecht hier verzamelt, toont overigens aan dat de slechte afloop van het (geo)politieke spel met de radicale islam geen toeval is, of een volkomen onverwachte wending.
Politici, militairen, ideologen, ondernemers en speculanten nemen risico’s en de machteloos gemaakte bevolkingen van het Greater Middle East betalen de rekening, tot in de zevende generatie. Voor een doorsnee burger is dit boek een absolute eye opener. Wie de regio op de voet volgt, leert heel wat bij uit De heilige wereldoorlog, en voor de freaks die alles al gelezen hebben, is het een handige bundel verzamelde en geordende feiten, tendensen en beschouwingen.
De heilige wereldoorlog. Halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme door Jef Lambrecht is uitgegeven door Van Halewyck. 440 blzn. ISBN 978 90 5617 925 0