Het begin van de geschiedenis

Extra

MO*lezing

Het begin van de geschiedenis

Het begin van de geschiedenis
Het begin van de geschiedenis

Een kwarteeuw nadat Fukuyama beweerde dat de geschiedenis voorbij was, lijkt niks minder waar. Op de meest recente MO*lezing werd het onderwerp van het winternummer aangesneden door MO*redacteur John Vandaele, doctoraatsonderzoeker Montasser AlDe'emeh, Hans Bruyninckx (directeur van het Europees Milieuagentschap), MO*columnist Bie Vancraeynest en Gulshan Sachdeva, hoofd van het Centre for European Studies en directeur van het Energy Studies Programme aan de Jawaharlal Nehru University in Delhi, India.

Het is exact 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur uit Europa verdween. Dat was volgens Francis Fukuyama het moment dat de geschiedenis voorbij was. De liberale democratie en de vrije markt zouden voortaan over heel de wereld gelden en niemand zou nog de aandrang voelen om die beste der werelden met geweld te veranderen.

Misschien staan we wel op het punt waarop een (nieuwe) geschiedenis echt kan beginnen.

Een kleine kwarteeuw later is het overduidelijk dat die stelling nooit zinvol was. Misschien staan we wel op het punt waarop een (nieuwe) geschiedenis echt kan beginnen.

Signaleert Thomas Piketty het begin van een nieuwe sociale strijd? Is de snelle groei in Azië het begin van een nieuwe wereldorde? Of wordt de 21ste eeuw eerder de Afrikaanse eeuw, nu het Westen daar zijn monopolie verliest? Hertekenen de kalifaatstrijders in het Midden-Oosten de kaart van de islamitische wereld? Zijn de linkse regimes in Latijns-Amerika hun tijd vooruit? Is de nieuwe Brusselaar drietalig, zonder Nederlands of Frans te spreken?

‘Kapitalisme zet de democratie onder druk’

MO*journalist John Vandaele schetste het thema van de avond, georganiseerd op 9 december door MO* i.s.m. Zuidcafé en Vlaams-Nederlands Huis deBuren en met de steun van Triodos Bank en De Roma. John Vandaele bericht voor MO* en MO.be over de sociale, ecologische, economische en bestuurlijke aspecten van globalisering. Hij schreef – alleen of samen met anderen – zeven boeken waaronder Het recht van de rijkste (2005), De stille dood van het neoliberalisme (2007) en Het mondiale uitzendkantoor (2009), en het Alfabet van onze Tijd (2012). Zijn essay over de afgelopen 25 jaar kan u in het winternummer van MO* lezen, alsook online in een zesdelige reeks.

‘Dé uitdaging is het goede leven organiseren binnen de grenzen van de planeet’

Hans Bruyninckx sprak over de toekomst van een planeet met fysieke grenzen en schijnbaar eindeloze behoeften. Bruyninckx is sinds juni 2013 directeur van het Europees Milieuagentschap, dat de Europese lidstaten adviseert in hun milieubeleid. Hij is de eerste Belg aan het hoofd van die instelling. Daarvoor was hij directeur van het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KULeuven. Hij is politicoloog en gespecialiseerd in internationale relaties en internationaal milieubeleid.

‘Onzekerheid over wat komt is universeel’

Bie Vancraeynest had het over superdiverse steden als de toekomst, inclusief creatieve kansen en sociale spanningen. Bie Vancraeynest werkt met jongeren in het leukste jeugdhuis van Brussel. Die geprivilegieerde positie kleurt haar blik op de stad en de wereld en blijkt een eindeloze inspiratiebron. Bie schreef vanuit die positie heel wat columns voor MO.be en engageerde zich voluit in Hart boven Hard.

‘De democratie is misschien nog niet wijdverspreid, maar de vrije markt is dat wel’

Gulshan Sachdeva sprak over de nieuwe wereldmachten en hun agenda voor de toekomst. Sachdeva is hoofd van het Centre for European Studies en directeur van het Energy Studies Programme aan de Jawaharlal Nehru University, Delhi, India. Hij schreef onlangs in The Hindustan Times twee interessante bijdragen over de relaties tussen India en de EU en over de relaties tussen India en Rusland. Een interview met hem leest u hier.