Aminatta Forna groeide op in Sierra Leone. Dat maakt haar ongetwijfeld uitermate gevoelig voor de gruwel van een oorlog die niet verloopt binnen de lijnen van internationale afspraken of duidelijke doelstellingen. De smerige burgeroorlog van Sierra Leone verminkte niet alleen duizenden burgers, het land zelf kwam met een geschonden gelaat uit de jaren van extreem maar onduidelijk geweld.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Forna haar nieuwe roman rond dat thema bouwt. Het is misschien minder evident dat ze daarvoor Kroatië als locatie kiest, maar het is wel een heel belangrijk statement. Daarmee maakt een Afrikaanse auteur duidelijk dat de vraagstelling over geweld en de littekens die het achterlaat geen Afrikaanse vraag is, maar een universele. Forna confronteert Europa met zijn eigen schaduwzijde, en dat zijn we niet gewoon.
Het verhaal van Het huis met de schaduw wordt heel gesofisticeerd verteld en uitgepakt. Laag na laag worden het heden en de voorstelling van het verleden weggeschraapt om pas op het einde tot het echte gebeuren te komen. Aminatta Forna illustreert de terloopsheid van polarisering en onderhuids broeiend geweld met een briefje dat aan de deur van de gesloten bakkerswinkel hangt. Het woord hleb werd doorgestreept en vervangen door kruh. ‘Beide woorden betekenen brood, maar sommige mensen gebruiken het ene en andere het andere. Degenen die nu weggaan zijn de hlebs.’
Heel mooi verhaal, sterk verteld en noodzakelijk thema.
Het huis met de schaduw door Aminatta Forna is uitgegeven door Nieuw Amsterdam. 319 blzn. ISBN 978 90 468 1488 8