‘Ik steun MO* omdat ik het belangrijk vind om een divers medialandschap te hebben’

Extra

Waarom Eva Brems proMO* is

‘Ik steun MO* omdat ik het belangrijk vind om een divers medialandschap te hebben’

‘Ik steun MO* omdat ik het belangrijk vind om een divers medialandschap te hebben’
‘Ik steun MO* omdat ik het belangrijk vind om een divers medialandschap te hebben’

Mouna Kante

25 maart 2024

Eva Brems is professor mensenrechten aan de Universiteit Gent. Vanuit de invalshoek van de mensenrechten bekijkt ze zowel binnenlandse als internationale dossiers. Ze leest en steunt MO* al jaren. We konden haar enkele vragen stellen over het belang van een onafhankelijk medium zoals MO*.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Wie bent u en waarom leest u MO*?

Eva Brems: Als professor mensenrechten aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Gent ben ik altijd met de juridische kant van de zaak bezig, maar ik vind het ook heel belangrijk om de politieke en maatschappelijke achtergrond van mensenrechtendossiers te kennen. Daar is MO* een goede bron voor.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Eva Brems: Helemaal zeker weet ik het niet, maar het zal wel al met de papieren versie geweest zijn, nog voor er sprake was van een website en we de gewoonte hadden om online te lezen. Ik veronderstel dat ik het in die periode gratis meegestuurd kreeg met het Knack-abonnement. (MO* zit nog steeds vier keer per jaar bij het Knack-pakket, red.).

Wat hebt u het eerst bij MO* gelezen?

Eva Brems: Ook dat herinner ik me niet helemaal, maar de kans is groot dat het over Afrika ging, omdat ik op dat moment voor mijn werk bezig was met een aantal projecten die met Afrika te maken hadden. Ik had toen een grote onderzoeksbelangstelling voor Afrika. Maar het kan ook een artikel van voormalig hoofdredacteur Gie Goris geweest zijn, want zijn werk las ik ook altijd graag.

Voor welke thema’s in MO* hebt u specifieke interesse?

Eva Brems: Ik heb natuurlijk interesse in thema’s die voornamelijk aansluiten bij mijn werk. Ik kijk dan naar thema’s zoals mensenrechtenschendingen, ongelijkheid, migratie en activisme.

Wat ik ook interessant vind zijn thema’s uit de algemene actualiteit zoals Israël/Palestina, maar ook zaken waar je niet zo vaak aan zou denken. Ik lees bijvoorbeeld heel graag de stukken van journalist Pieter Stockmans over Oost-Europa. Ik ontdek in zijn werk vaak dingen die eigenlijk nog niet op mijn radar stonden. Ik ken Pieter ook nog van vroeger toen we allebei actief waren bij Amnesty International. Ik vind het geweldig om te zien hoe hij zich tot een geëngageerd journalist heeft ontpopt. Hij doet ongelofelijke dingen zoals met de fiets door Palestina rijden. Ik lees ook heel graag de stukken van Samira Bendadi, die vaak schrijft over diversiteit.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Eva Brems: Veel verhalen natuurlijk. Ik vind het vooral belangrijk om verschillende verhalen over onrecht te lezen die misschien wat onderbelicht blijven in de mainstreammedia. Maar dat gaat zeker niet alleen over negatieve zaken. Ik denk dan aan nieuwe manieren van activisme, van weerbaarheid en vormen van oplossingen voor problemen die misschien nog niet op de algemene radar stonden.

‘Als we de stemmen, die op een ernstige manier bezig zijn, kunnen steunen, dan mogen we dat zeker niet nalaten.’

Wat ik ook belangrijk vind is om andere stemmen en andere experts te horen, ook over kwesties die misschien wel meer in de mainstreammedia komen, maar waar zij dan als expert niet direct aan bod komen. Of stemmen van gewone mensen die met die kwesties te maken krijgen.

Waarom vindt u dat MO* niet achter een betaalmuur mag verdwijnen?

Eva Brems: Omdat je dan veel minder lezers bereikt, natuurlijk. Als professor denk ik meteen aan de studenten die over een beperkt budget beschikken en die toch op een leeftijd zijn waarbij ze willen leren en verschillende bronnen willen raadplegen.

Maar dat geldt uiteraard voor veel mensen. We zijn via de sociale media zo gewend geraakt aan het feit dat we verschillende platformen en websites gratis kunnen raadplegen, dat we niet snel meer geneigd zijn om nog voor informatie te betalen.

Waarom bent u proMO*ambassadeur geworden? Waarom steunt u MO*?

Eva Brems: Ik steun MO* omdat ik het belangrijk vind om een divers medialandschap te hebben. Het is vooral belangrijk om serieuze media te hebben die goed gedocumenteerd werk doen. Ook het geëngageerde aspect van MO* spreekt me sterk aan.

Ik werd een aantal jaren geleden gecontacteerd om proMO* te worden. Dat was in de periode dat er subsidies waren weggevallen. ProMO* worden was een nieuwe manier om aan fondsenwerving te doen. Daar heb ik toen ook niet over getwijfeld.

We leven nu eenmaal in een samenleving waarin er veel onbetrouwbare of problematische berichtgeving is. Als we de stemmen die op een ernstige manier bezig zijn kunnen steunen, dan mogen we dat zeker niet nalaten.

Word net als Eva Brems proMO* voor maar 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: MO.be/promo

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Tags