Internationaal (on)recht
De Canadese schrijver-journalist Gil Courtemanche is aan zijn derde roman toe en het is wederom een voltreffer.
Bekend van zijn verfilmde eerste roman ‘Een zondag aan het zwembad in Kigali’, vermengt hij ook in dit boek behendig de grote internationale gebeurtenissen met de banale en microscopische details van het menselijke bestaan. Met zinnen als: ‘Je kunt triest zijn en toch glimlachen,’ of ‘… zo gaat het in heel Congo: een rijk land, maar de rijkdom gaat op reis’, ‘Jij denkt aan iedereen ter wereld die lijdt. Maar uiteindelijk denk je alleen aan jezelf’ en ‘Ik was geen waarnemer, ik was een voyeur…’ getuigt de auteur niet enkel van een diep inzicht in de menselijke ziel, maar ook in de spanningen in Afrika en de internationale hulpverlening.
De wereld, de hagedis en ik is een fictief verhaal gebaseerd op de nog steeds lopende allereerste zaak van het Internationaal Strafhof, het proces tegen Thomas Lubanga. In het boek maken we kennis met Claude Tremblay, een Canadese jurist die voor het Internationaal Strafhof werkt. Hij zit achter de overduidelijk schuldige Kabanga aan, een Congolese oorlogsmisdadiger die beschuldigd wordt van het rekruteren van kindsoldaten
In een meeslepend en vlot leesbaar verhaal krijgen we een intimistisch kijk op het leven van het tragische en eenzame hoofdpersonage Claude, die zich niettemin vaak op de meest cruciale plaatsen van het wereldtoneel bevindt. Het resultaat is een tragikomisch boek dat leest als een autobiografie maar er toch in slaagt zowel de westerse als Afrikaanse malaises aan te kaarten en al onze zekerheden hierover op losse schroeven te zetten.
De wereld, de hagedis en ik door Gil Courtemanche is uitgegeven door De Bezige Bij. 220 blzn. ISBN9789023458254