Israël in zestig dagen
Joke D'Hooghe
14 maart 2014
Israel in zestig dagen is een autobiografische striproman waarin de jonge joodse Sarah ter plekke haar vooroordelen gaat verifiëren. De strip is een soort dagboek met plannetjes van de trip in Israël in 2007, om de lezer mee op sleeptouw te nemen in de emotionele rollercoaster die de birthright-tour voor Glidden was.
Met de striproman wil de progressieve Amerikaanse haar continue twijfel over het conflict op papier zetten. Die twijfel ontstond tijdens haar zestig dagen durende zoektocht naar de waarheid ‘achter de rotzooi’: zes weken dienden om zich in te lezen in de ingewikkelde materie, om dan tien dagen een kritische birthright-tour doorheen Israël te maken.
Zes weken moesten volgens Sarah volstaan om zich te pantseren tegen de Israëlische eenzijdige propaganda, waar ze zeker mee zou overstelpt worden. Ze wil op haar hoede blijven en zich niet laten hersenspoelen. Want Israëli’s zouden haar afstand doen nemen van haar verontwaardiging over de manier waarop zij Palestijnen behandelen.
De gedetailleerde landkaartjes in het boek tonen de route van de groepsreis, en vallen het gevoel een dagboek te lezen bij. Geschiedkundige feiten worden afgewisseld met Sarah’s emotionele betrokkenheid, en die van haar (al even weinig praktiserende) joodse vriendin Melissa.
De historische plaatsen die de tour aandoen, worden in het boek steevast gelinkt met de steeds groter wordende frustraties van de kritische Sarah. Want hoe langer de trip, hoe groter de complexiteit van de Israël-Palestinakwestie blijkt.
Al op de eerste dag wordt Sarah in Magic Golan geconfronteerd met een gevreesde propagandafilm. Haar Israëlische reisgids Gil probeert daarna zelf ook beide zijden van het conflict te belichten. Het is net die onbevangen inbreng die Glidden van de wijs brengt.
In het dagboek wordt die verwarring voorgesteld door de rechtszaak “birthright probeert me te hersenspoelen versus birthright is eigenlijk best redelijk”, waar zijzelf figureert als openbare aanklager voor een jury.
Ook tijdens het verblijf bij “authentieke” bedoeïenen groeit haar onbehagen wanneer opvalt dat enkel het Israël-Palestinaconflict in de reis uiteengezet wordt, en niet de interne tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen in het land.
Het bezoek aan Masada is het enige moment waarop het conflict op de achtergrond verdwijnt, en Glidden het moment zelf apprecieert. Want keer op keer blijft ze zich het hoofd breken over hoe het Amerikaanse standpunt over vrede niet overeenkomt met de situatie ter plekke.
Niet enkel de twijfels over wie te vertrouwen over de belichting van het conflict groeien, ook de verwarring over haar eigen identiteit neemt toe. Na een bezoek aan Independence Hall in Tel Aviv is Sarah zelf de enige oordelende persoon in de mentale rechtszaak.
Israël kan in het Hebreeuws geïnterpreteerd worden als ‘hij die worstelt met God’. Het boek geeft dan ook beeldend de interne strijd van een jong meisje weer, dat worstelt met vragen over religieuze en culturele identiteit, en met het gevoel van twijfel over het innemen en afwegen van standpunten op basis van vertrouwde informatie.
Meer informatie over het boek en de auteur, vind je in dit MO*-interview (4 juni 2011)
Israel in 60 dagen, door Sarah Glidden, is uitgegeven bij Oog & Blik / De Bezige Bij. Hardcover, 206 blzn, ISBN 789054 923176