Waarom Warda El-Kaddouri proMO* is
‘MO* is een van de weinige media die echt schrijft over het Globale Zuiden’
Mariem Abihi
21 juni 2023
Ook literatuurwetenschapper en journaliste Warda El-Kaddouri steunt het journalistieke project van MO*. ‘Het is unieke informatie. Het zijn unieke verhalen. Het is diepgravende journalistiek. Het is onderbouwd, menselijk en empathisch.’
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.
Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact gekomen bent met MO*?
Warda El-Kaddouri: Dat is een goede vraag. Ik heb het ontdekt via mijn netwerk op sociale media. Ik denk dat het via Facebook was. Ik kende MO* niet, tot ik op Facebook zag dat er artikelen werden gedeeld. Het viel me op dat die artikelen toch anders waren dan wat ik gewoon was van mainstream media. Het sprak me meteen aan.
Ik studeerde toen Europese Studies en na jarenlang enkel de focus te hebben op literatuur opende ik mijn blik tot internationale politiek en internationale betrekkingen. MO* paste gewoon goed in dat plaatje. Ik begon artikelen vanuit MO* ook te gebruiken als bron voor stukken die ik zelf schreef tijdens mijn studie. Ik kende MO* ongeveer een jaar toen ik als VN-jongerenvertegenwoordiger werd gevraagd om columns te schrijven.
‘MO* heeft ook een empathische kant die ik gewoon heel erg waardeer.’
Is er een bepaald artikel dat u is bijgebleven?
Warda El Kaddouri: De columns van Bieke Purnelle raken mij altijd heel erg. Ze kan zaken verwoorden en beschrijven op een manier die ik niet kan. Ik kijk er echt naar op en leer er veel van. Ook de stukken van Sarah Vandoorne over mode en textiel hebben echt een impact gehad op mij, zeker als ik kijk naar mijn consumptie van kledij.
Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?
Warda El-Kaddouri: In de dagbladen en het journaal krijgen we het snelle nieuws. Een verslaggeving van iets dat op dit moment gebeurt. Wat ik zelf belangrijk vind om te lezen, te schrijven of te onderzoeken is de uitleg. De tweede laag. Waarom gebeurt dit? Wie zijn die mensen? Wat is hun verhaal? Als journalist heb je toch die verantwoordelijkheid om recht te doen aan de geleefde werkelijkheid. Wat mij het meest aanspreekt en wat MO* ook doet, is die verhalen vertellen die mainstream media niet vertellen. Ze laten een andere kant zien.
Waarom mag MO* niet verdwijnen achter een betaalmuur?
Warda El-Kaddouri: Omdat het belangrijke informatie is. MO* is een van de weinige media die echt schrijft over het Globale Zuiden. Dat maakt hen heel uniek. En als deze verhalen achter een betaalmuur verdwijnen, dan wordt de toegang beperkt. Terwijl we net willen dat zo veel mogelijk mensen bereikt worden. Als ik denk aan mijn eigen studententijd gebruikte ik MO* ook heel vaak als bron. Een soort van open acces tot kwalitatieve berichtgeving.
Het is unieke informatie. Het zijn unieke verhalen. Het is diepgravende journalistiek. Het is onderbouwd, menselijk en empathisch. Dat is niet altijd het geval bij andere tijdschriften. MO* heeft ook een empathische kant die ik gewoon heel erg waardeer. En dat dit dan ook nog eens slow journalism in het Nederlands is, moeten we echt koesteren. Ik kan MO* bovendien met geen enkel ander tijdschrift vergelijken.
Welke doelgroep bereiken we volgens u nog niet?
Warda El-Kaddouri: Ik heb het gevoel dat er in Nederland ook nog heel veel kansen liggen. Er is veel interesse. Een andere groep die heel vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de laaggeletterden. Het lijkt heel vaak alsof die thema’s alleen maar de top van de samenleving aangaan, maar het gaat over iedereen. Je kan die doelgroep het best bereiken via korte audioverhalen of kennisclipjes. Of een podcast, dat kan ook.
‘MO* betekende voor mij de eerste stappen tot het schrijven. Ze hebben een speciaal plekje in mijn hart.’
Waarom heeft u besloten om proMO* te worden?
Warda El-Kaddouri: Ik was er redelijk snel bij, maar weet niet meer exact hoe. Ik denk dat er een beslissing was op beleidsniveau waardoor MO* minder subsidies kreeg. Dan werden er andere manieren gezocht om inkomsten te verwerven. Ik wou hier echt deel van uitmaken. MO* betekende voor mij de eerste stappen tot het schrijven. Het heeft een speciaal plekje in mijn hart.
Welke samenwerking met MO* is u bijgebleven?
Warda El-Kaddouri: Sowieso de columns. Ik kreeg heel veel vrijheid en veel positieve feedback. Ik herinner mij ook tijdens het eerste deel van de lockdown dat er video-interviews werden georganiseerd. Dat waren gesprekken met voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris genaamd ‘Weg van de waan met MO*’. Ik ben toen vanuit Nederland naar Antwerpen gereisd en dat was toen mijn eerste werkmoment na mijn bevalling. Het was in september 2020. Het was een heel fijn interview. Het ging over ‘de mens’ en empathie. Ik herinner mij dat ik vertrok met een heel goed gevoel.
Word net als Warda El-Kaddouri proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.