Waarom journalist Yassin Akouh proMO* is
‘MO* geeft journalisten de ruimte om andere verhalen te brengen’
Hadjira Hussain Khan
19 april 2023 • 6 min leestijd
‘MO* kiest er bewust voor om samen te werken met locals in andere landen, dat vind ik waanzinnig cool.’ Dat is waarom freelancejournalist Yassin Akouh het journalistieke project van MO* steunt.
Yassin Akouh werkt sinds 2018 als freelancejournalist voor Belgische en internationale media, onder andere VRT, MO* en Knack. Daarnaast geeft hij ook lezingen over Noord-Afrika en Marokko. In zijn vrije tijd verzamelt hij boeken, foto’s en postkaarten uit de Rif-regio, het noorden van Marokko. Via zijn instagrampagina Rif Archives wil hij zijn verzamelvondsten op een toegankelijke manier delen.
Weet u nog hoe en wanneer u in contact bent gekomen met MO*?
Yassin Akouh: Oei, dat is al een tijdje geleden (lacht). Ik geloof dat dat in 2017 was, toen ik op reis was in Marokko. Op dat moment waren er hevige protesten aan de gang in het Noorden, in de Rif-regio. De betogers eisten meer werkgelegenheid, welvaart, beter onderwijs, en minder corruptie. De Nederlandse journaliste Willemijn de Koning interviewde me toen in Marokko. Zij werkte bij de Nederlandse nieuwsdienst NOS, maar heeft ook al voor MO* geschreven.
Wat hebt u het eerst bij MO* gelezen?
Yassin Akouh: (denkt diep na) Dat herinner ik me niet meer. Wel is mij een artikel over de protesten in Marokko bijgebleven. Btisam Akarkach interviewde Zefzafi, de leider van de protesten, die ondertussen jammer genoeg veroordeeld is tot 20 jaar celstraf.
‘Er zijn verschillende diaspora-gemeenschappen in Vlaanderen. MO* beantwoordt wél aan de nood aan meer informatie voor deze burgers.’
Ik ben MO* beginnen lezen tijdens die protesten in de Rif-regio. In de traditionele Belgische media verscheen er bitter weinig over. MO* maakte toen echt het verschil, want zij kozen er wel voor om te berichten over die woelige protesten.
Andere mediakanalen in Vlaanderen berichten zo weinig over andere landen in andere continenten. Wat mij betreft is dat een gemiste kans. Er zijn verschillende diaspora-gemeenschappen in Vlaanderen, denk maar aan een grote gemeenschap als de Marokkaanse. MO* beantwoordt wél aan die nood aan meer informatie voor deze burgers. Het is belangrijk dat MO* aandacht blijft besteden aan deze landen.
Een ander medium zoals MO* bestaat niet in Vlaanderen. Het werk van MO* is uniek, er zijn geen andere nieuwskanalen die dit hen nadoen. De journalisten van MO* schrijven vaak diepgaande artikels met verrassende invalshoeken.
Voor welke thema’s in MO* heeft u specifieke interesse?
Yassin Akouh: Eigenlijk vind ik bijna alles interessant. MO* brengt verschillende artikels over verscheidene thema’s wereldwijd. Mijn grootste interesse ligt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Alles wat over Marokko gaat, wekt mijn belangstelling.
Al sinds mijn zestiende duik ik in alle nieuwsberichten. Of het nu over economie, politiek, sociale thema’s of watertekort gaat. Er wordt in Vlaanderen zo weinig nieuws gebracht over Marokko, waardoor ik alles probeer te lezen wat ik te pakken kan krijgen.
Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?
Yassin Akouh: Ik vind journalistieke verhalen die een maatschappelijke impact hebben, belangrijk. Het werk van journalisten kan een middel zijn om politieke druk te zetten.
Een goed voorbeeld daarvan is het VRT-programma Pano, een medium voor onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen. Zij maken diepgravende reportages die al verschillende keren een maatschappelijk debat op gang hebben gebracht. Denk maar aan de reportage over Schild & Vrienden (in 2018, red.). Die zorgde ervoor dat er een grondig maatschappelijk debat werd gevoerd over tendensen bij bepaalde groepen jongeren vandaag in Vlaanderen.
‘MO* kiest er bewust voor om samen te werken met locals in andere landen. Dat vind ik waanzinnig cool.’
Journalistieke verhalen die een stem geven aan mensen die geen stem krijgen, vind ik belangrijk. Dat is de kracht van MO*: zij geven mensen de kans om hun verhaal te vertellen. Bovendien kiest MO* er bewust voor om samen te werken met locals in andere landen. Dat vind ik waanzinnig cool_._
Waarom mag MO* niet achter een betaalmuur verdwijnen?
Yassin Akouh: Als MO* achter een betaalmuur verdwijnt, dan verliest MO* juist wat het zo bijzonder maakt. Zonder betaalmuur kan MO* toegankelijk nieuws brengen over uiteenlopende thema’s aan een breed publiek. Het is niet zo dat er nog duizend andere initiatieven zijn zoals MO* in Vlaanderen; hun werk is uniek en kostbaar. Mensen met minder middelen hebben op deze manier toegang tot de niet-vanzelfsprekende informatie die MO* verschaft.
Waarom hebt u besloten op proMO* te worden?
Yassin Akouh: Afgelopen zomer heb ik een paar maanden op de redactie van MO* gewerkt. Ik schreef journalistieke stukken over Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Toen heb ik opgemerkt dat de lezers van MO* oprecht geïnteresseerd waren in de journalistieke stukken die ik belangrijk vind. Zo was mijn stuk over de Franse koloniaal die verliefd werd op Marokko het meest gelezen artikel van die week.
Als journalist krijg je bij MO* veel kansen om te schrijven over bepaalde onderwerpen, omdat zij wel inzien wat het belang van deze stukken is. Terwijl andere redacties sneller de neiging hebben om zich terughoudend op te stellen.
Om die reden ben ik proMO*. MO* geeft journalisten wél de ruimte en kans om andere verhalen te brengen.
Word net als Yassin Akouh proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar: www.mo.be/promo
Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.