‘MO* is voor mij een progressieve oase in een overwegend conservatief Vlaams medialandschap’

Extra

Waarom politiek wetenschapper Jan Orbie proMO* is

‘MO* is voor mij een progressieve oase in een overwegend conservatief Vlaams medialandschap’

Jan Orbie
Jan Orbie

Mouna Kante

27 mei 20247 min leestijd

Als politicoloog aan de Universiteit Gent doet Jan Orbie onderzoek naar onder meer de duurzaamheid en het koloniale karakter van het buitenlands beleid van de Europese Unie. Jan leest en steunt MO* al van bij het ontstaan, twintig jaar geleden. In dit interview legt hij uit waarom. ‘MO* gaat op zoek naar een diepere waarheid. Dat is in ons huidige medialandschap tamelijk uitzonderlijk.’

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Waarom leest u MO*?

Jan Orbie: Ik denk dat ik al twintig jaar MO* lees, maar natuurlijk niet elk artikel van a tot z. MO* is voor mij een progressieve oase in een overwegend conservatief Vlaams medialandschap. MO* gaat dieper in op een aantal thema’s die soms ook in andere media aan bod komen, maar die daar minder diepgaand worden behandeld en vaak oppervlakkig of eenzijdig blijven. Dat gaat om thema’s zoals duurzaamheid, de ‘Noord-Zuidverhoudingen’, het klimaat en wat er gebeurt buiten West-Europa.

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Jan Orbie: Ik had vroeger een abonnement op het weekblad Knack. Plots werd mijn pakketje iets dikker en zat er ook een exemplaar van MO* bij. Ik weet eigenlijk niet of dat nog altijd het geval is. (Dat is wel degelijk nog altijd het geval, red.)  

‘MO* is diepgaander dan de meeste andere kranten en magazines, maar nog steeds makkelijker en verteerbaarder dan Engelstalige berichtgeving.’

Ik merkte al heel snel dat ik MO* interessanter en waardevoller vond dan Knack zelf. Knack was goed om op de hoogte te blijven van de actualiteit, maar MO* bracht unieke en diepgaande verhalen die nergens anders te vinden waren. MO* was ook veel minder bezig met de politique politicienne en de kleine kantjes van de dagelijkse politiek.

Het was een verfrissende ervaring om MO* destijds te ontdekken. En hoewel ik Knack geleidelijk ben vergeten, volg ik MO* nog steeds.

Wat hebt u het eerst bij MO* gelezen?

Jan Orbie: Dat herinner ik me niet echt. Wat ik wel nog weet, is dat ik destijds alles van MO*journalist John Vandaele opvolgde, omdat hij toen, en trouwens vandaag ook nog, bezig was met de economische mondialisering. Ik denk dan aan het beleid van de Wereldhandelsorganisatie, de vraag of democratische principes en arbeidsrechten moesten worden opgenomen in internationale handelsakkoorden, het handelsbeleid van de Europese Unie, enzovoort.

Gaandeweg ging ik ook andere en meer diverse berichtgeving van MO* lezen. MO* is diepgaander dan de meeste andere kranten en magazines, maar nog steeds makkelijker en verteerbaarder dan Engelstalige berichtgeving. Voor mijn werk lees ik natuurlijk veel internationale media, berichtgeving en blogs, maar MO* verschijnt nog altijd in het Nederlands en op papier, wat het net iets makkelijker maakt om te verteren.

Voor welke thema’s in MO* hebt u specifieke interesse?

Jan Orbie: Ik begon vooral MO* te lezen vanwege de economische mondialisering. Intussen probeer ik alles te lezen wat te maken heeft met diversiteit, antiracisme en kolonialisme. Ook verhalen over klimaat en over bepaalde regio’s die elders minder aan bod komen, kunnen mij bekoren. Ook de opinies, essays en de standpunten van gastcolumnisten vind ik altijd zeer boeiend om te lezen.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Jan Orbie: Ik denk in eerste instantie vooral aan de verhalen die met onderzoeksjournalistiek te maken hebben, waarbij je ziet dat de journalist echt wekenlang bezig is geweest om informatie uit te spitten en dieper te graven. Dit in tegenstelling tot de klassieke kranten, waar vaak enkele verschillende meningen tegenover elkaar worden gezet zonder echt diepgaand onderzoek. Wat ik ook interessant vind, zijn de opinieartikels en gastcolumns.

Waarom vindt u dat MO* niet achter een betaalmuur mag verdwijnen?

Jan Orbie: Wat ik belangrijk vind, is dat de kennis en inzichten die MO* biedt voor het publiek gratis toegankelijk zijn. Zelfs voor mensen die anders moeite hebben om hun weg te vinden in het complexe en overweldigende online medialandschap. Dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn studenten, jonge mensen die vaak artikels, papers of thesissen moeten maken. Dan is een artikel, reportage of opiniestuk van MO* een zeer goed vertrekpunt, omdat het diepgaand en tegelijkertijd ook helder en toegankelijk is. 

Eigenlijk is het voor alle mensen die net iets meer willen weten en die moeilijk hun weg vinden in de overvloed aan online informatie, belangrijk dat MO* toegankelijk is. Daarom vind ik het bestaan van MO* van groot belang.

‘MO* gaat op zoek naar een diepere waarheid en je voelt de progressieve spirit als je MO* leest.’

Ik hoor sommige mensen MO* genuanceerd noemen, maar in mijn ogen is MO* onbeschaamd progressief en dat is iets wat ik echt apprecieer. Uiteraard is alles wat MO* brengt goed onderbouwd en grondig, maar MO* legt niet simpelweg verschillende meningen naast elkaar zonder diepgaande evaluatie van wat nu eigenlijk waar is. MO* gaat op zoek naar een diepere waarheid en je voelt de progressieve spirit als je MO* leest. Dat is in ons huidige medialandschap tamelijk uitzonderlijk.

Waarom steunt u MO*?

Jan Orbie: Ik vind het belangrijk dat een onbeschaamd progressief en toch heel divers medium zoals MO* blijft bestaan in ons kleine Vlaanderen, waar de media al niet erg divers zijn. Dat is belangrijk vanuit zowel democratisch als pedagogisch oogpunt. Het is vanuit dit perspectief volgens mij ook effectiever om aan MO* te doneren dan bijvoorbeeld aan ontwikkelingshulp. Dit omdat het bijdraagt aan educatie, bewustwording en belangrijke journalistiek die in toenemende mate onder druk staat.

MO* lezen is niet altijd een ontspannende bezigheid na een lange werkdag. Maar het voordeel is wel dat de reportages en artikels een langere houdbaarheidsdatum hebben dan bij andere media. Je hoeft niet alles meteen te lezen, je kan het eventjes bijhouden en maanden of zelfs jaren later is het nog steeds interessant en relevant. Met andere woorden: ik denk dat de duurzaamheid en de houdbaarheidsdatum van de MO*journalistiek veel groter is. En het is nog altijd minder werk dan het lezen van een boek.

Het lezen van MO* vereist wel slow reading, waardoor je letterlijk en figuurlijk stil moet staan om de inhoud te absorberen. Dat helpt en dwingt ons om na te denken over wat er aan de hand is in de wereld. Ik heb overigens zelf ook positieve ervaringen gehad met MO*, zoals de publicatie van kritische opinies over de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), een discussie die in andere media veel moeilijker te voeren zou zijn. Een paar jar geleden schreef ik ook iets in MO* over het Europees ontwikkelingsbeleid in Palestina, en de moeilijkheden die donoren ondervinden door de pro-Israëlische lobby; iets wat nu jammer genoeg weer zeer actueel is. 

Word net als Jan Orbie proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar via www.mo.be/promo.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Tags