Noordpool krijgt het heet_ meer sneeuw komende winter
Wim Verbeke
23 juli 2013
<!--P { margin-bottom: 0.08in; }A:link { } -->
Het was niet enkel hier een rottige ongewoon koude lente (*). De oorzaak was de invloed van een ultra lage drukgebied aan de Noordpool. Gelukkig is dat nu helemaal anders en ons lekker warme weertje strekt zich uit tot boven het poolgebied_ een verfrissende duik in de nieuwste data over de smeltende noordpoolkap.
Recente smelt versnelt.
De Noordpool leek de eerste helft van dit jaar een beetje minder te smelten dan in 2012 maar juli is typisch de maand waarin noordpoolijs het snelste smelt. De grafiek laat zien dat het de voorbije twee weken echter nog een stuk sneller gaat dan gewoonlijk. Misschien komt er toch nog een krimprecord aan.
Het ijs dat momenteel aan hoog tempo smelt, is een dunne laag eenjarig ijs. Door het langdurige slechte weer van de afgelopen maanden was er een opvallend uitgebreide maar dunne laag van ijsbrokken aan elkaar gevroren. Die brokkelt nu versneld af. De video hieronder is niet de meest recente (2009) maar laat zien hoe het oudere ijs op de Noordpool helemaal wegsmelt en vervangen wordt door een laagje broos, jong, seizoenaal ijs.
Jaarlijkse smelt versnelt.
Gegevens van de satelliet Grace tonen aan dat de jaarlijkse smelt van het poolijs momenteel rond de 300 miljard ton ligt. Dat is ongeveer het dubbel van tien jaar geleden. Elk jaar smelt er dus meer ijs en die trend versnelt.
De versnelling heeft voornamelijk te maken met het verdunnen van het ijspak. Elke winter vriest een groot deel weer dicht. De huidige smeltversnelling toont aan dat de dikte van het ijs sterk terugloopt. Binnenkort beleven we onze eerste Noordpoolijsvrije zomer dus. Onderstaande video toont het volume Noorpool ijs doorheen de jaren.
Vanwaar de koude lente?
Het weer rond de Noordpool wordt gecontroleerd door een afwisseling van hoge en lage drukgebieden die men de Arctic Oscillation noemt. Wanneer een periode kenmerkt wordt door meer hoge druk dan gemidddeld, is dat een positieve fase. Omgekeerd bij meer lage druk spreekt men van een negatieve fase.
Tijdens negatieve fasen ondervindt het weer in sommige streken van Europa en Noord-Amerika zeer uitgesproken koude periodes. De winter van 2012 was de sterkste negatieve fase ooit gemeten, maart 2013 hoort tot de top tien meest negatieve fasen.
Het valt op dat die koude periodes vrijwel geen invloed hebben op de gemiddelde planetaire temperaturen. Die blijven uiterst hoog, maart 2013 was bijvoorbeeld de 8ste warmste maart ooit gemeten. Recent onderzoek wijst op een link tussen het wegsmelten van de Noordpool en sterkere negatieve fasen van de Arctic Oscillation (“Cold winter extremes in northern continents linked to Arctic sea ice loss”).
We mogen ons de komende jaren dus aan nog meer sneeuw en ijs verwachten, een verkwikkend idee op deze ontieglijk hete dag. En voor degenen die echt wensen te gaan voor een koele carrière, een suggestie.
(Update: deze blog volgt het smeltseizoen op tweewekelijkse basis.)
(*) De link verwijst naar Jeff Masters blog-archief van de maand april, enig scrollen naar beneden leidt u naar “Unusually cold spring in Europe and the Southeast U.S. Due to the Arctic Oscillation”