Ontwikkelingshulp: weten, meten, niet vergeten

Extra

Ontwikkelingshulp: weten, meten, niet vergeten

Ontwikkelingshulp: weten, meten, niet vergeten
Ontwikkelingshulp: weten, meten, niet vergeten

gg

28 februari 2007

Ontwikkelingshulp lijkt altijd veel eenvoudiger dan het in feite is. Armoede, natuurrampen en honger roepen een emotionele reflex van medeleven op, zoals verdrukking, uitbuiting en marginalisering een reflex van solidariteit opwekken. Maar met reflexen verander je weinig aan de grond van de zaak.

Zodra mensen, organisaties en overheden écht iets willen doen aan de complexe problemen die samengevat worden in een simpel woord als “onderontwikkeling”, begint een verhaal dat weinigen nog willen horen en nog minder mensen coherent en ten gronde kunnen vertellen. Gelukkig zijn er uitzonderingen. In Ontwikkelingshulp faalt doen Nadia Molenaers en Robrecht Renard een meer dan lovenswaardige poging om de technische aspecten van de ontwikkelingssamenwerking begrijpbaar uit te leggen én de controverses helder te verwoorden, zonder zucht naar sensatie maar ook zonder vergoelijkend te zijn voor de goededoelenorganisaties.
De lezer moet een inspanning leveren om mee te stappen in de verklaring van het centrale begrip van de ontwikkelingssamenwerking vandaag, de Poverty Reduction Strategy Paper: een beleidsverklaring waarin de nationale overheid in overleg met niet-gouvernementele actoren bepaalt welke prioriteiten ze legt in het bestrijden van armoede en hoe ze die prioriteiten wil realiseren. De beloning van die inspanning is inzicht in een mondiale realiteit waarin al snel meer dan 50 miljard euro per jaar rondgaat.
En die realiteit is dus wat tegenstrijdiger dan de zwart-wit tekening van good guys en bad guys die wel eens gehanteerd wordt. Een citaat (blz. 183) maakt dat duidelijk: ‘Nationale ngo’s klaagden dikwijls dat ze de financiële middelen niet hadden om zich toe te leggen op de PRSP, dat ze van de internationale ngo’s en de andere donoren wel geld kunnen krijgen, maar dan vooral voor concrete ontwikkelingsacties en veel minder voor lobbying en studiewerk. Dat is een punt van kritiek waar we veel sympathie voor hebben, zeker als je tijdens eenzelfde missie een aantal nationale en internationale ngo’s bezoekt en de schrijnende verschillen ziet in behuizing en uitrusting. En dan hebben we het nog niet eens over de loonverschillen.’
Wie opziet tegen de 234 bladzijden studiewerk, kan een eerste voorsmaakje nemen dankzij de MO*paper die beide auteurs begin februari publiceerden. Wie kan de ontwikkelingshulp redden? is een herwerking van hoofdstuk zes uit het boek en gaat in op de PRSP. Het mooie aan de MO*paper is dat het beknopt is, gratis te downloaden en dat je er zin door krijgt om het hele boek te lezen. 
 
Ontwikkelingshulp faalt. Is participatie het redmiddel? door Nadia Molenaers en Robrecht Renard is uitgegeven door Acco. 238 blzn. ISBN 90-334-6724-8
Wie kan de ontwikkelingshulp redden? door Nadia Molenaers en Robrecht Renard is een uitgave in de serie MO*papers.