Seksmigratie als deel van de overlevingseconomie in Nigeria
Sophie Samyn
08 juni 2018
Sinds de jaren 1990 migreren grote aantallen meisjes uit de Zuid-Nigeriaanse staat Edo naar Europa. Nadat ze illegaal Europa binnenkomen, worden ze tewerkgesteld in de prostitutie. Wat drijft deze gedwongen seksmigratie? Waarom is ze zo succesvol? Wie wordt er beter van?
CC
Sinds de jaren 1990 migreren grote aantallen meisjes uit de Zuid-Nigeriaanse staat Edo naar Europa. Nadat ze illegaal Europa binnenkomen, worden ze tewerkgesteld in de prostitutie. Hun eerste bestemming was Italië, maar later gingen ze ook naar Spanje, België, Nederland en andere landen. Ze vormen veruit de grootste groep Afrikaanse sekswerkers in Europa, hoewel precieze aantallen onmogelijk te achterhalen zijn, omdat de vrouwen meestal geen legaal verblijfsstatuut hebben.
Download hier deze MO*paper.
In 2016 arriveerden zo’n 11.000 Nigeriaanse vrouwen via Libië in Italië. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) denkt dat 80% van hen in de seksindustrie terechtkomt. Ze zijn meestal tussen 13 en 26 jaar oud en de grote meerderheid is afkomstig uit de staat Edo in Zuid-Nigeria. Deze vrouwelijke migratie heeft het sociale en economische weefsel van de lokale samenleving diepgaand beïnvloed. Eens de vrouwen in Europa zijn, beginnen ze hun ‘schuld’ – tussen dertig- en zestigduizend euro – af te betalen aan de ‘sponsors’ die hun trip hebben georganiseerd. Ze worden hiervoor tewerkgesteld als prostituee.
Wat drijft deze gedwongen seksmigratie? Waarom is ze zo succesvol? Wie wordt er beter van? In deze paper gaan we op zoek naar antwoorden. Door levensverhalen te verzamelen in België en Nigeria, na een uitgebreide literatuurstudie en interviews met experts die deze ‘mensenhandel’ al jaren onderzoeken, komen andere dynamieken aan het licht die deze migratie stimuleren. Het resultaat is geen algemene waarheid maar een verhaal, van in Benin City doorheen de woestijn naar Europa en uiteindelijk weer terug, dat ruimte laat voor subjectieve ervaringen en verbeelding. Twee zaken die we vaak vergeten als het over migranten gaat.
Download hier deze MO*paper.
Over de auteur
Sophie Samyn werkte enkele jaren in vluchtelingencentra in Italië en België. In functie van een asterproef voor de Master Conflict en Development deed ze literatuuronderzoek, interviews met deskundigen en uitgebreide carrière-interviews met Edovrouwen in Nigeria en België. Deze MO*paper is gebaseerd op haar masterproef Indentured sex work migration from Edo State to Europe; Navigation in violent Contexts, Ugent 2018.
Over de MO*papers
MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. Ze zijn gratis downloadbaar op www.mo.be. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zijn of haar e-mailadres bezorgt aan mopaper@mo.be (onderwerp: alert)