Op 11 maart 2015 organiseerde MO* in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een boeiende gespreksavond over het ecologisch en economisch belang van onze oceanen. Hier kan u de inleidende presentaties herbekijken en herbeluisteren.
Zeventig procent van de aarde is bedekt met zeeën en oceanen. Toch weten we meer over de bodem van de maan dan over de ondergrond van de oceaan.
De Europese Commissie stelt dat tegen 2020 vijf procent van ‘s werelds mineralen – zoals kobalt, koper en zink – van oceaanbodems zullen komen. En tegen 2030 zou dat al 10% kunnen zijn.
Op deze MO*talks – een gespreksavond waarbij we iedere keer dieper ingaan op het hoofdthema van het meest recente magazine – focusten we op de kansen en de bedreigingen die de kolonisering van de zee met zich brengt.
Een zestigtal mensen kwam luisteren naar een boeiende avond over het uitzonderlijk belang van onze oceanen. We presenteren u hieronder de drie inleidende talks van drie verschillende oceaanexperts. Voor nog meer informatie verwijzen we u graag door naar ons webdossier over oceanen.
Jan Seys, Vlaams Instituut voor de Zee
Dr. Jan Seys is marien bioloog van opleiding, en sinds 2000 communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). In die functie is hij o.a. bezieler en eindredacteur van het zee- en kusttijdschrift De Grote Rede en auteur van zo’n tweehonderd zeegerelateerde publicaties, waaronder het boek ‘Onze kust anders bekeken’ (2009). Als voorzitter van het European Marine Board Communications Panel (EMBCP), een pan-Europees platform voor zeecommunicatoren van 18 instituten uit 13 landen, breekt hij een lans om meer oceaangeletterdheid bij diverse lagen van de bevolking ingang te doen vinden. De voortdurende wijzigingen waaraan zeeën en oceaan onderhevig zijn, zijn hierbij een bijzonder punt van aandacht. www.vliz.be
Dos Winkel, Sea First Foundation
Dos Winkel is orthopedisch fysiotherapeut. Dertig jaar geleden begon hij met duiken en zag in enkele decennia de onderwaterwereld dramatisch achteruit gaan. Hij ging onderzoeken wat de oorzaken hiervan waren, schreef enkele boeken over deze problematiek, richtte de Sea First Foundation op – eerst in Nederland – www.seafirstfoundation.nl en daarna ook in België – www.seafirst.be.
Kris Van Nijen, GSR — DEME Group
Kris Van Nijen [MSc, MBA] is de algemeen directeur van GSR [Global Sea Mineral Resources NV], onderdeel van de DEME groep. In januari 2013 heeft GSR een vijftienjarig exploratie contract getekend met de International Seabed Authority [ISA] voor de prospectie van polymetallische knollen in internationale wateren [Stille Oceaan]. Binnen de DEME groep is Kris verantwoordelijk voor alle diepzee-ontginningsactiviteiten. www.deme-group.com