Vlotte mobiliteit vraagt om ander systeem

Extra

Vlotte mobiliteit vraagt om ander systeem

Vlotte mobiliteit vraagt om ander systeem
Vlotte mobiliteit vraagt om ander systeem

Ben De Raes

15 januari 2018

We staan dagelijks met zijn allen in de file en de wegen stoppen verder op. De files zorgen voor tijdverlies, luchtvervuiling, CO2-uitstoot en veel stress. Hoe kunnen we ons anders organiseren om vlotter op de juiste plaats te raken?

We staan dagelijks met zijn allen in de file en de wegen slibben almaar verder dicht. De files zorgen voor tijdverlies, luchtvervuiling, CO2-uitstoot en veel stress. Hoe kunnen we ons anders organiseren om vlotter op de juiste plaats te raken? Deze korte docu van Changez! laat enthousiaste initiatiefnemers en experten aan het woord over hoe zij de nieuwe mobiliteit zien.

De docu is de derde in een reeks van twaalf. Deze keer gaat het over duurzame mobiliteit. Aan het woord zijn Lieven Jacobs (Critical Mass in Antwerpen), mobiliteitsexpert Kris Peeters, Olivier Pintelon (Wijk Zonder Trein), Cathy Macharis (hoogleraar duurzame mobiliteit), Jeniffer Deneet (Bubble Post) en Koen Baets (Dégage autodelen). Zij vertellen ons hoe ze in plaats van de auto andere manieren naar voren schuiven. Fietsen in de stad, de salariswagen aan de kant schuiven, autodelen, de trein en fietstransport, kunnen zij een volwaardige oplossing bieden voor ons mobiliteitsprobleem?

Ben De Raes: ‘Met redactionele en productionele steun van MO* en Hart boven Hard maken we een reeks van twaalf informatieve en hoopvolle reportages van telkens een kwartier over evenveel prangende sociale en ecologische vraagstukken: van duurzame energie tot werkbaar werk, van wonen tot fiscaliteit en antiracisme. Samen willen deze reportages een landkaart bieden van vele concrete transitie-initiatieven in België: van biologische groenteboeren tot een alternatieve koerierdienst, van decolonize-groepen tot een organisatie die zelf betaalbare woningen bouwt. Hun verhaal wordt ondersteund door het vogelperspectief van experts en is bedoeld voor een breed publiek.’

‘Eén jaar lang, vanaf oktober 2017, wordt elke maand een nieuwe reportage gepost op een nieuw, gratis en online kanaal, alsook door MO* en Hart boven Hard. Iedereen die wil, kan de reportages mee verspreiden.’