Wat betreft de verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic

Extra

De reactie van MO*

Wat betreft de verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic

Wat betreft de verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic
Wat betreft de verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic

Gie Goris

23 januari 2019

Een reactie van MO* op het onderzoek van De Groene Amsterdammer naar de twijfelachtige of verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic en zijn bijdragen voor MO*.

CC0


Deze artikels schreef Peter Blasic/Mertens in 2014 voor MO*. Om transparant te zijn tegenover onze lezers, halen we de artikels niet offline. Wel onderzoeken we momenteel de inhoud van de artikels:

Kosovo en Servië: veilige havens voor criminelen
Angst voor Groot-Albanië
Jihad in de Krim?
Hoe de georganiseerde misdaad uw dagelijkse boodschappen vergiftigt
Geringe ruimte voor Poolse ultranationalisten
Slowaakse linkerflank verschuift naar rechts
Neonazi’s constante machtsfactor in Hongaarse politiek
Staalkaart van extreemrechts in Oost-Europa
Tsjechisch ultrarechts viseert de Roma
Wapenwedloop langs de Kaspische Zee
In Moldavië is het EU-burgerschap op straat te koop
Europese energieplannen gedwarsboomd door Kaspisch conflict
Etnische provocatie in Macedonië
Kosovo en Servië ruzieën over beruchte broers

Het onderzoek van De Groene Amsterdammer naar de twijfelachtige of verwerpelijke journalistieke praktijken van Peter Blasic (die zich de jongste tijd aanmeldde onder de nom de plume Peter Mertens) vermeldt ook bijdragen die de auteur schreef voor MO*. Voor alle duidelijkheid: het onderzoek van De Groene vond geen onregelmatigheden in de stukken die op MO* gepubliceerd werden en die in het begin van zijn “journalistieke” carrière verschenen. Dat betekent niet dat er geen fouten of betwistbare elementen in die stukken stonden, en wellicht hadden ook wij daar strenger op moeten toekijken, maar van plagiaat of oneigenlijk bronnengebruik is geen sprake.

MO* wil geen platform wil bieden voor een auteur die elders beschuldigd wordt van plagiaat of het gebruik van zo veel niet-natrekbare bronnen dat de geloofwaardigheid van veel van zijn stukken op zijn minst twijfelachtig is. Anderzijds is het geen goede praktijk om gepubliceerde stukken offline te plaatsen, daarom blijven de artikels wel vindbaar –weliswaar voorzien van een duidelijke waarschuwing.

Het onderzoek wijst opnieuw op de kwetsbaarheid van journalistieke media, en met name van het steeds dominantere model van op zichzelf werkende freelancers als leveranciers van opvallende en liefst sensationele verhalen. MO* probeert zo veel mogelijk een concrete en persoonlijke relatie op te bouwen met zijn freelancers, wat vergemakkelijkt wordt door de aanwezigheid van een competente vaste redactie, die de geloofwaardigheid van ingezonden stukken mee helpt beoordelen. Dat maakt ons niet immuun voor misbruik of fouten, maar het zorgt wel voor een belangrijke dubbelcheck.

Wij hebben de ambitie om elk journalistiek verhaal dat we publiceren, van de eigen redactie, van freelancers of van het persagentschap IPS, te beoordelen op bronnengebruik en betrouwbaarheid. Indien lezers hierover twijfels of opmerkingen hebben, zijn die meer dan welkom op info@mo.be. Samen kunnen we nog betere garanties bieden op betrouwbare mondiale journalistiek — een sine qua non in de strijd tegen nepnieuws en bewuste polarisering.

We nemen ook het initiatief om, in overleg met de andere nieuwssites binnen Media.21 (de koepel van onafhankelijke digitale media in Vlaanderen) , te komen tot een afspraak over het tijdig signaleren van vastgestelde problemen of ernstige vragen in verband met de betrouwbaarheid van bepaalde auteurs.

We zien dit verhaal als – alweer – een dringende waarschuwing dat de betrouwbaarheid van media, en journalistiek in het bijzonder, niet mag opgeofferd worden aan economische wetmatigheden of concurrentie onder media. De betrouwbaarheid van de hele sector kan geschaad worden door onzorgvuldigheid van enkelingen of van individuele media. Alleen door betere samenwerking en hernieuwd engagement tegenover de fundamentele journalistieke deontologie kunnen we onszelf, elkaar en vooral de lezer beschermen tegen misbruik en uiteindelijk verlies van de belangrijke rol die de journalistiek in een democratie te spelen heeft.

Lees hier het onderzoek van De Groene Amsterdammer

Tags