Fatima (23) en Halima (24) onderzochten impact klimaatcrisis op meisjes in Nigeria
Deze twee vrouwen helpen de klimaatverandering in de Sahel aanpakken
© Benjamin Orban
© Benjamin Orban
Marie De Keulenaer
19 december 2024 • 10 min leestijd
De klimaatcrisis raakt meisjes meer dan jongens, zeker in de Sahel-regio. MO* sprak met twee onderzoeksters die meisjes in Nigeria ondervroegen over de impact van het klimaat op hún leven. 'Meisjes worden uitgehuwelijkt omdat hun familie niet langer eten, water of onderdak kan voorzien.'
‘We zijn hier vandaag om inzicht te brengen over de uitdagingen waar meisjes en jonge vrouwen mee geconfronteerd worden ten gevolgen van klimaatopwarming.’
‘We’, dat zijn Fatima (23) en Halima (24), twee jonge vrouwen uit het noordoosten van Nigeria én ambassadeurs bij Plan International Nigeria. Meewerken aan een onderzoek van een ngo niet evident voor de veiligheid van de jonge vrouwen, en daarom vermeldt de organisatie bewust geen familienamen. Het noordoosten Nigeria is nog steeds de uitvalsbasis van Boko Haram, de jihadistische terreurorganisatie die berucht is vanwege zijn vele gewelddadige aanslagen.
De jonge vrouwen komen in Brussel spreken op een internationale conferentie over kinderrechten in humanitaire crises in het Egmontpaleis eind november, georganiseerd door de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Unicef België en Plan International België. Ze vertellen er over het onderzoek waar ze aan meewerkten naar de impact van de klimaatverandering op meisjes en vrouwen in de Sahelregio in Afrika.
Dat onderzoek werd in 2022 gelanceerd door Plan International. De resultaten worden pas in februari 2025 officieel gepubliceerd, maar zijn voor Fatima en Halima al duidelijk: adolescente meisjes en jonge vrouwen lijden meer onder de klimaatverandering dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.
Die ochtend werden de twee jonge vrouwen plechtig begroet door koningin Mathilde, die de conferentie opende. Tijdens de pauze worden de twee jonge onderzoeksters langs alle kanten aangesproken en gefeliciteerd met hun presentatie. Gelukkig kan ik hen te pakken krijgen voor een kort interview.
Vrouwen dragen de grootste last van de klimaatcrisis, maar blijven ondervertegenwoordigd in de besluitvorming over het klimaat. Het onderzoek van Plan International wil deze impact op meisjes en vrouwen in kaart brengen in de Sahel.
Die regio zit geprangd tussen de Saharawoestijn aan de noordkant en het Afrotropisch gebied in het zuiden en overspant delen van alle landen tussen Senegal en Somalië. De centrale Sahel is al een tiental jaar het epicentrum van een enorme, snelgroeiende humanitaire crisis. Volgens de meest recente gegevens van OCHA, het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, hebben vandaag bijna 33 miljoen mensen in de centrale Sahel humanitaire hulp nodig. De voedselschaarste er de laatste twee jaar nog enorm toegenomen, stelt Plan International. Dat is het gevolg van een cocktail van problemen: de klimaatverandering die verwoestijning in de hand werkt, aanslepende politieke conflicten en de wereldwijde crisis.
Ongelijke impact
Van april 2023 tot oktober 2024 gingen in totaal 25 jonge onderzoekers in 5 Sahellanden (Nigeria, Mali, Burkina Faso, Niger en Guinee) op pad om foto’s te nemen en te praten met tienermeisjes en jonge vrouwen over de gevolgen van deze klimaatcrisis. In totaal droegen zo’n duizend vrouwen bij aan het onderzoek.
Meisjes worden op een heel praktische manier sterker geraakt door de klimaatverandering, leggen de onderzoeksters uit. Ze krijgen vaker dan jongens huishoudelijke taken opgelegd, zoals koken en water halen. Maar de klimaatverandering maakt de reisafstand om water te halen vaak groter, omdat de nabije waterbronnen uitdrogen. ‘We hoorden verhalen van meisjes die om vier uur ’s morgens vertrekken om water te halen en pas vijf uur later terugkeren. Daardoor missen ze school en moeten velen noodgedwongen de school verlaten’, vertelt Fatima.
Naast educatie brengt deze lange tocht naar water ook risico’s voor hun gezondheid en veiligheid met zich mee. Het rapport van Reem Alsalem, VN-rapporteur van geweld tegen vrouwen (juli 2022) vermeldt bijvoorbeeld talrijke meldingen van meisjes en vrouwen die werden aangevallen, verkracht of misbruikt bij het halen van water of brandhout, door de langere afstanden die ze daardoor moeten afleggen en het gebrek aan licht en elektriciteit.
De klimaatverandering versterkt bestaande ongelijkheden tussen jongens en meisjes, maar creëert er ook nieuwe. Bijvoorbeeld op economisch vlak: ‘Vroeger was de man in veel gemeenschappen in Nigeria het hoofd van de familie en zorgde hij voor alle noden van de familie', vertelt Fatima. 'Maar als gevolg van de klimaatverandering zijn die noden moeilijker alleen in te vullen. Meisjes krijgen nu veel meer verantwoordelijkheden, terwijl die voordien gelijk verdeeld werden.'
Terwijl jongens naar school kunnen, zijn meisjes nu vaker de hoofdbron van inkomsten en moeten ze op zoek gaan naar manieren om geld of grondstoffen te verdienen of verzamelen. Zo gaan meisjes nu ook vaker naar het bos om brandhout te zoeken, hoewel dit traditioneel een taak voor de jongens is.
De Nigeriaanse Plan-ambassadrices en onderzoeksters Halima en Fatima op het Egmontpaleis, waar ze toelichting gaven bij de impact van de klimaatcrisis op meisjes in de Sahellanden.
© Marie De Keulenaer
Toch krijgen veel families de eindjes niet aan elkaar geknoopt. Fatima vertelt over meisjes die worden uitgehuwelijkt omdat hun families niet langer kunnen voorzien in hun basisbehoeften zoals voedsel, water, onderdak en onderwijs.
‘De meest kwetsbare groep voor uithuwelijking zijn meisjes tussen 15 en 17 jaar oud’, verduidelijkt Halima. ‘Normaal zouden ze op deze leeftijd naar school moeten kunnen gaan, maar vaak gebeurt dat niet. Veel meisjes worden op deze leeftijd uitgehuwelijkt. Daarnaast is het ook deze groep meisjes waarop daders van seksueel en gendergerelateerd geweld het meestal gemunt hebben.’
Meisjes aan het woord
De onderzoekers hechtten er groot belang aan om te zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving waarin de meisjes hun verhalen en emoties konden delen. Dat deden ze op verschillende manieren. Fatima en Halima namen interviews af en leidden ook groepsgesprekken. Daarin zaten ze samen met een 5-tal meisjes om te praten over hun ervaringen.
Ze hanteerden ook een minder conventionele onderzoeksmethode, namelijk de ‘photo voice’. Daarbij gingen ze samen met de meisjes en vrouwen op pad om foto’s te maken van de zichtbare gevolgen van de klimaatverandering in hun omgeving, zoals ontbossing, opgedroogde rivierbeddingen of gebrek aan water.
‘Aan de hand van die foto’s legden de meisjes uit hoe die plekken veranderd waren doorheen de jaren en hoe hun leven daardoor ook veranderd was. Zo kwamen verhalen boven van gendergerelateerd geweld als gevolg van deze veranderingen,’ legt Halima uit.
Meisjes mee aan tafel
Hoe moet het dan wel? Volgens Fatima en Halima moet er naar het rapport worden gekeken wat deze mensen écht nodig hebben. Op het vlak van onderwijs bijvoorbeeld is er nood aan een aangepaste infrastructuur, zodat schoolgebouwen bestand zijn tegen hitte en andere extreme weersomstandigheden.
Een andere aanbeveling is om water en voedsel makkelijker beschikbaar te maken, zodat meisjes geen school hoeven te missen. ‘In het algemeen zien we dat onderwijs heel vaak een katalysator is voor meisjesrechten. Wanneer meisjes, ondanks de klimaatverandering, naar school kunnen blijven gaan, winnen ze aan autonomie en zijn ze zich meer bewust van hun rechten’, laat Timothy Vermeir, woordvoerder van Plan International, weten.
‘Daarnaast moeten we proberen genderstereotypen te doorbreken en te werken rond kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.’.
‘Het is belangrijk om de stemmen van deze meisjes en jonge vrouwen uit de dorpen mee aan tafel te brengen, zodat ze kunnen deelnemen aan het beslissingsproces en ook de problemen kunnen aanbrengen die hen raken’, vult Halima nog aan.
‘De dorpsgemeenschappen kennen hun problemen en uitdagingen heel goed, maar we realiseerden ons dat ze vaak de hoofdoorzaak ervan niet kennen. Er is dus zeker nood aan het verspreiden van meer klimaatbewustzijn: mensen tonen wat de klimaatverandering inhoudt, wat de impact ervan is en de mogelijke manieren om ze te beperken. Op deze manier kunnen we de gemeenschappen sterker maken’, benadrukt Fatima.
Lokale strategieën
Halima geeft het voorbeeld van zandstormen als gevolg van ontbossing. ‘Een meisje vertelde ons dat de daken van de huizen worden gerukt en de scholen worden vernield telkens als er een zandstorm komt. Ze kunnen nergens nog schuilen.’
De onderzoeksters spraken met de inwoners van de dorpen over hoe ze de gevolgen van de klimaatverandering kunnen beperken en dachten samen na over lokale strategieën daarvoor. ‘We vertelden hen dat ze bomen konden planten die de stormen zullen tegenhouden en die hun huizen, landbouwgronden en scholen kunnen beschermen’, verduidelijkt Halima.
‘Terwijl we met het onderzoek ter plaatse bezig waren, was er een interventie in de leefgemeenschap waarbij meer dan 8000 bomen werden geplant’, vertelt Fatima. ‘Dat toont hoe de gemeenschappen bereid zijn zelf het heft in handen te nemen. We merkten dat velen geïnteresseerd zijn in hoe de klimaatverandering aan te pakken. Maar het platform en de middelen daarvoor ontbreken meestal.’
Ook tijdens de VN klimaattop (COP29) in Bakoe afgelopen maand kwam de impact van de klimaatcrisis op meisjes aan bod. UN Women pleitte er voor gendergerichte financiering als antwoord op de specifieke noden van meisjes en vrouwen ten gevolge van de klimaatcrisis.
‘Op dit moment zien we dat iedereen wel een of andere inspanning doet, maar dat is niet genoeg’, zegt Fatima. ‘We geloven in een inclusieve en collectieve aanpak: iedereen moet samenwerken. Alleen zo hebben de inspanningen kans op resultaat.’
Word proMO*
Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.
Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.
Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.
Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.
Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief
Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.
Per maand
€4,60
Betaal maandelijks via domiciliëring.
Meest gekozen
Per jaar
€60
Betaal jaarlijks via domiciliëring.
Voor één jaar
€65
Betaal voor één jaar.
Ben je al proMO*
Log dan hier in