Habib Maalouf: 'Religie en ontwikkelingsdogma zijn catastrofaal voor milieu'

Interview

Habib Maalouf: 'Religie en ontwikkelingsdogma zijn catastrofaal voor milieu'

Habib Maalouf: 'Religie en ontwikkelingsdogma zijn catastrofaal voor milieu'
Habib Maalouf: 'Religie en ontwikkelingsdogma zijn catastrofaal voor milieu'

Julie Putseys

14 november 2013

MO* sprak met Habib Maalouf, een Libanese schrijver, journalist en professor die twee boeken publiceerde over milieufilosofie. Hij is hoofd van de Libanese Vereniging voor Milieu en Ontwikkeling en mede-oprichter van het Euromed Civil Forum (MEDEA). Hij ziet de klimaatonderhandelingen in Warschau zeer zwartgallig in. De hele menselijke cultuur treft schuld, aldus Maalouf.

Maalouf bezoekt Brussel met een delegatie van Arabische ngo’s die deel uitmaken van de Arab NGO Network for Development (NDA). De delegatie is hier om de relatie tussen Europa en de Arabische landen te bespreken. Ze leveren felle kritiek op de economische akkoorden tussen de EU en de Arabische landen.

Habib Maalouf is echter voornamelijk geïnteresseerd in het milieu, hét belangrijkste probleem van het moment, volgens hem. Ook hierin heeft de EU een belangrijke rol te spelen, onder andere in het opvangen van de klimaatveranderingmigranten, meent Maalouf. Maar de oplossing van de milieuproblematiek gaat veel verder dan Europa alleen. ‘Een universele ecologische revolutie is nodig’, zegt de Libanese professor.

**Wat zijn uw verwachtingen voor de onderhandelingen in Warschau?
**

Habib Maalouf: Er gaat niets vooruit sinds 1992. We zijn nog steeds in dezelfde situatie, neen, we zijn er zelfs op achteruitgegaan. De ontwikkelingslanden willen dat de ontwikkelde landen hun uitstoot verlagen, maar ondertussen willen ze zelf een economische revolutie. Simpel gezegd: de arme landen willen rijk worden en hoe word je rijk? Door meer ontwikkeling en daardoor gaat je uitstoot stijgen.

In Warschau gaan ze praten over de volgende onderhandelingen in Parijs in 2015, maar ze zijn nog niet eens begonnen om echte veranderingen door te voeren om de deadline van 2020 te halen. De zaken worden uitgesteld terwijl de globale opwarming zich gewoon voortzet. Neen, ik denk niet dat er iets gaat gebeuren in Warschau.

Waarom verandert er maar niets?

Habib Maalouf: Het type ontwikkeling dat dominant is in de wereld, dat is de echte boosdoener, het fundament van het probleem. Ontwikkeling boven alles is het dominante idee in de wereld. Niemand wil inzien dat het idee catastrofaal is geworden. Catastrofaal voor de planeet en voor de mensen in de toekomst. We belasten de natuur enkel maar meer en meer. Nochtans, in een democratisch systeem heeft de meerderheid het toch voor het zeggen? Wel, de mensen in de toekomst – zij gaan met veel meer zijn dan wij– moeten we dan niet vooral rekening houden met hen?

Ontwikkeling in de natuur is beperkt. Bloemen krijgen vruchtjes, de vruchtjes vallen af en sterven. Zo zit de ontwikkeling nu eenmaal in elkaar, het heeft een eindpunt. Wat de mens nu bezig is, heeft geen eindpunt. Neem nu de nucleaire energie, wat een gevaarlijke energiebron! Om onze manier van leven te onderhouden, vernietigen we ander leven. Het eindpunt zal komen wanneer de natuur zelf er een einde aan maakt. We moeten echt stoppen met de manier waarop we leven. Er is een universele ecologische revolutie nodig.

En dit is het centrale idee in de twee boeken die u publiceerde over milieufilosofie?

Habib Maalouf: Inderdaad, ik heb twee boeken geschreven over milieufilosofie. Ze zijn enkel in het Arabisch beschikbaar. Het zijn trouwens de eerste Arabische boeken over dit onderwerp. De boeken gaan dus over het problematische van de menselijke cultuur. Een humanistische cultuur die gelooft dat de mens het centrum van de wereld is, dat de wereld rond hem draait. We gedragen ons als goden. En dat is de basis van de milieuproblematiek.

De mens heeft alles naar zijn hand gezet zonder rekening te houden met de andere soorten. Neem nu de religies, die zijn ook verantwoordelijk. Het godsbeeld is problematisch. De relatie mens – God moet herdacht worden. De mens is niet superieur, hij is niet de primus inter pares. De dominante religies doen de mens geloven dat hij speciaal is. En als hij denkt dat hij speciaal is, dat hij meer waarde heeft dan een ander, is het toegestaan om andere soorten te devalueren.

Ik ben zelf wel een gelovig man, maar ik heb religie voor mezelf geherdefinieerd. Ik geloof in God als de schepper, maar ik geloof ook in gelijkheid en dat de mens in harmonie moet leven met de natuur.

**Is Libanon ontvankelijk voor jouw ideeën?
**

Habib Maalouf: Neen, de Libanese regering is zoals alle andere regeringen: ontwikkeling en vooruitgang gaan voor. Het maatschappelijk middenveld heeft vele kansen in Libanon. Er is een grote diversiteit aan organisaties, maar er worden geen beslissingen genomen. Ze hebben ook een consumenteninstelling in het maatschappelijk middenveld: ze consumeren ideeën alsof het eten is, maar niks verandert. Het enige dat blijft is de consumptiesamenleving in een land dat altijd op het punt van een interne oorlog staat.

**Zal klimaatverandering problematisch worden voor de stabiliteit van de regio?
**

Habib Maalouf: Klimaatverandering zal alleszins problemen verscherpen. Er zijn al heel wat klimaatmigranten, mensen die immigreren omwille van de droogtes die de landbouwgronden aantast. Dat is een nieuwe soort migratie die alleen maar zal toenemen.

Een andere zaak is de waterkwestie. Water zorgt bijvoorbeeld voor heel wat bijkomende spanningen tussen de Arabische landen en Israël. Water biedt zowel een kans voor samenwerking, maar het kan ook een reden tot conflict zijn. En de klimaatverandering zou het tij kunnen doen keren in negatieve zin, dus dat de kans op conflict groter wordt.