‘Imbecielen maken “ons” Molenbeek kapot’

Interview

‘Imbecielen maken “ons” Molenbeek kapot’

‘Imbecielen maken “ons” Molenbeek kapot’
‘Imbecielen maken “ons” Molenbeek kapot’

Sinds de recente aanslagen in Parijs, verkeert Molenbeek in het oog van een mediastorm. Helaas is die berichtgeving soms van bedenkelijk allooi. Hoe kijken jonge moslims uit Molenbeek aan tegen de gebeurtenissen? MO* stelde hun de vraag en kreeg antwoord.

‘Wanneer er in Molenbeek cameraploegen neerstrijken, weet je geheid dat er slecht nieuws te rapen valt’, zegt de achttienjarige Nisrine. ‘Nooit komen journalisten filmen wanneer we onder daklozen maaltijden bedelen of wanneer we actie voeren’.

In de nadagen van Parijs, verschijnt artikel na artikel over de Brusselse gemeente van waaruit zoveel zelfmoordterroristen vertrokken. Buitenlandse collega-journalisten kloppen aan bij MO* om tips en contacten in Molenbeek. De wereld op zijn kop. Voor één keer worden wij buitenlandjournalisten aangezocht als fixers in eigen land.

De buitenlandpers levert soms genuanceerde, vaak schokkend eenzijdige artikels op, zoals dat van de Independent. Die Britse krant beschrijft op zijn website Molenbeek als ‘een verloederde wijk in het oosten van Brussel die al langer een magneet is voor djihadi’s, bendes, drugs en wetteloosheid’.

Nisrine reageert verbolgen: ‘Molenbeek is een gemeente waar jongeren vechten voor een betere toekomst, waar verenigingen zich inzetten voor een beter imago en waar ik mij alvast erg veilig voel. Door een paar imbecielen dreigt dat allemaal in het water te vallen. Vroeger durfden we vooreerst onze naam niet op een sollicitatieformulier te zetten, uit schrik voor discriminatie. Nu durven we zelfs niet meer zeggen uit welke gemeente we komen’.

In een poging om jongeren uit de moslimgemeenschap van Molenbeek een stem te geven, tekende MO* enkele meningen op. Een bloemlezing.

‘Ce monde part en kefta!’

Ik wil vertellen wat er vandaag op school gebeurde. ’s Morgens hadden we ‘Project Algemene Vakken’ en de leerkracht legde ons uit dat we naar een andere klas moesten. Ze had alle stoelen in een kring opgesteld en we zouden over de aanslag van vrijdag de dertiende praten. Toen had ik al zoiets van. Dat wordt weer een freestyle debat en ik ga vast en zeker zaken te horen krijgen die mij niet aanstaan. In de klas vraagt de leerkracht op te schrijven wat we gevoeld hebben bij wat we te horen en te zien kregen. Heel wat klasgenoten durfden duidelijk niet zeggen wat ze écht dachten. Ongeduldig wachtte ik mijn beurt af er heb er dan uitgegooid wat op mijn lever lag.

‘Wat gisteren op televisie was, zie ik dagelijks op Al Jazeera, op Arabel. Jullie maken een drama van Parijs, maar mijn broers en zussen in Libanon, Palestina en Syrië worden dagelijks gebombardeerd worden en met duizenden afgeslacht. Daarover praat niemand, behalve moslims. Als jullie vinden dat zoiets niet interessant genoeg is voor RTL, wel neem van mij aan dat Parijs niets is in vergelijking daarmee.’

Toen ik zei dat ik meer Palestina ‘ben’ dan Parijs, waren sommige klasgenoten duidelijk not pleased. Toch ben ik bij mijn standpunt gebleven. De leerkracht is dan van onderwerp veranderd en vroeg welke terroristen er achter de aanslag zaten. Djihadi’s, Daesh, IS, zei iedereen. Eén Vlaamse jongen wou ‘de moslims’ zeggen, maar heeft zich bedacht. Toen heb ik het woord genomen. ‘Weet je wat? Geven jullie mij maar de schuld, want ik ben een terroriste’. Daar hadden ze niet van terug. ‘Bah ja, ik ben toch moslima? En zoals de media ons voorhouden, moeten we bang zijn van moslima’s met een sluier. Je weet maar nooit of ze een bom verbergen onder hun niqab. En die baardmannen zijn misschien wel tot de tanden gewapend. Toen ben ik naar de onderdirectrice gestuurd, omdat ik mijn religie heb verdedigd. NMPK! N’importe quoi! Ce monde part en keftaaaa! - Salwa (17 jaar)

‘Geef ons onderwijs’

De tragedie van donderdag illustreert eens te meer de gebreken van onze systeem. Hoe dikwijls hebben we al niet gehoord ‘dit nooit meer’, maar er verandert nooit iets. In hun zoektocht naar macht, verwaarlozen politici de jeugd. Investeer in onderwijs! Geef jongeren kansen om hun kritische geest aan te scherpen en laat ze toe de complexiteit van de wereld beter te begrijpen in plaats van te radicaliseren tijdens hun zoektocht naar zichzelf. Ik wil duidelijk stellen dat ik moslima ben en niet van zinnens om mij te ‘verontschuldigen’ voor de gebeurtenissen van vrijdag. Waarom MIJN religie op één hoop gooien met die sekten? Die terroristen laten zich leiden door een ideologie die niet eens van de islam is afgeleid. Hun religie is een samenraapsel, een zootje zonder grond! - Imane (25 jaar)

‘En Kenia dan?’

Laat mij eerst zeggen dat ik allesbehalve fier ben op wat gebeurd is. Evenmin snap ik waarom één bepaald land zo in de kijker wordt gezet.  Waarom is er zo weinig gezegd over de aanslag in Kenia? Waarom ontstaat er zo’n steunbeweging en zijn alle sociale media in het getouw voor één land? Waarom is zoiets nodig vooraleer de VS en Rusland zich inzetten voor de Syrische zaak? - Sabir (18 jaar)

© Google Maps (modified)

Na Charlie Hebdo was het niet anders

© Google Maps (modified)

‘We’re here to stay’

Ik ben bang dat door alles wat nu in de media gebeurt, de échte radicalisering zal beginnen. Zelfs de pacifisten maken zich boos. Liever had ik gepraat met jongeren die aan het radicaliseren zijn. Dan zou ik zeggen: ‘Het klopt dat de meeste Belgen niet van ons moeten weten. Maar we zijn hier wel’.  Liever had ik met jongeren die radicaliseren gepraat en niet met derden via de website van MO*. Tot ik me bedacht dat mijn woorden sommige lezers misschien ervan weerhouden om zelf te radicaliseren, tegen de Arabieren en de moslims. Want radicalisering en haat hebben geen kleur.

Het vuur van kaarsen dient gebruikt te worden om andermans kaars aan te steken. Wij gebruiken het om de lont aan het kruitvat te steken. Laat ons samen kaarsen branden, want haat, racisme, islamofobie en discriminatie zullen nog meer aanslagen en onmenselijke gebeurtenissen uitlokken. - Mustapha (23 jaar)

‘Fantasmen en hypothesen’

Eigenlijk hebben de media geen antwoord op mijn vragen. Ze weten niet waarom de aanslagen hebben plaatsgevonden, ze weten niet wie het deed. Hun informatie is enkel gebaseerd op fantasmen en hypothesen. Ondertussen wordt vooral haat verkocht en wie komt dat goed uit? Ver moet je niet zoeken, gezien de huidige sociale en economische toestand… - Chiraz (19 jaar)

‘Interneren of opsluiten’

Wat in de wereld gebeurt, belangt ons allen aan, vind ik, en toch doen de presidenten niets. Ze voeren oorlog of bikkelen om de macht. Terwijl de huidige technologie perfect toelaat te achterhalen waar de terroristen zich bevinden. Wat zij gedaan hebben,  is gewoon onmenselijk. Ze dragen een valse godsdienst uit, die nergens op steunt. Dat soort individuen zou simpelweg niet mogen bestaan. Interneren of opsluiten voor het leven! Spijtig dat men zich alleen betrokken partij voelt omdat er slachtoffers zijn in Frankrijk, terwijl voor Syrië of Palestina niemand in actie schiet. - Dominique (17 jaar)

‘Bevuil de islam niet’

© Brecht Goris

© Brecht Goris​

Niet alleen die terroristen zonder hart treft schuld, maar ook de staatsleiders.  Frankrijk is een land in oorlog, dat vecht tegen de terroristen van Daesh en tegen Syrië. Dus het hoeft niet te verwonderen dat er represailles volgen. Qui sème la misère, récolte la colère. Alleen zijn het wij die de gevolgen voelen, niet Hollande en Valls die veilig zitten achter hun bewaking en bodyguards.

Ik ben triest, geschokt en verontwaardigd. Wat gebeurd is, is vreselijk. Zoveel  doden in Parijs, het hart van Frankrijk. Dit drama moet begrip doen groeien voor het verdriet van Syrië, van Palestina.  Voor zij die dagelijks oorlog en bezetting meemaken en besluiten hun land te ontvluchten. Dit is een schokkende tragedie, maar toegegeven, vooral omdat het zich afspeelt in Europa en niet in Afrika of het Midden Oosten. Enkele dagen geleden heeft IS een aanslag gepleegd in Libanon met 40 doden tot gevolg. Is daarover gepraat? Voordien was er een aanslag in Turkije. Zijn daar hashtags over gemaakt? Tuurlijk niet. En waarom niet? Zijn die levens minder waard dan die van Fransen?

Ik ben de eerste om mijn woede te uiten over wat er in Parijs gebeurd is, maar ook de woede van de onderdrukten. Mensen zijn hypocriet. Ze huilen wanneer ze daar zin in hebben. Wordt een land in Europa getroffen, dan verandert iedereen zijn Facebook-profielfoto.  Na Charlie Hebdo was het niet anders.

De mens is wreed en ik zal het blijven herhalen. Barbarij, terrorisme en menselijke dwaasheid hebben geen afkomst of religie. Bevuil de islam niet, die schone religie van vrede, waar voor moord en terreur geen plaats is.  Met een bezwaard hart en betraande ogen, ga ik naar bed. Parijs rouwt en ik ook. ‪#‎jesuisparis ‪#‎maisjesuisaussilaPalestinetlaSyrie ‪#‎jesuislesautrespaysenguerreaussi ‪#‎rip ‪#‎courageauxfamilles - Nisrine (18 jaar)