MO*142

Hoe overleven in gebieden die leeglopen?

De vergetenen

Op woensdag 1 december is de wintereditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we onder meer bijzondere aandacht voor de problematiek van ontvolking: de leegloop van bepaalde regio’s in de wereld. Ontdek hier de verschillende artikels van MO*142.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 32 euro. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Voorwoord: ‘Rekenen op solidariteit zonder die zelf te tonen is hypocriet en dom’

Focus: De vergetenen

Land, maar niet lang meer

Europa loopt leeg
De Europese Commissie stelt een allereerste ‘Commissaris tegen ontvolking’ aan. Die zal nodig zijn, want de Europeanen vergrijzen, krijgen minder kinderen en migreren.

‘Voor Madrid zijn we kruimels’
Het Spaanse platteland loopt leeg, alleen nieuwkomers lijken er nog hun weg naar te vinden. MO*journaliste Samira Bendadi ging praten met de nieuwe dorpelingen.

Het trauma van de verlatenheid
Op de Franse Diagonale du Vide liggen buitengebieden met weinig werk, goedkope woningen en veel teleurgestelde achterblijvers. ‘Het is triest om dit elke dag te moeten zien.’

Het duivelse dilemma van Afghaanse intellectuelen
‘Iedereen die ik ken, denkt aan vertrekken.’ Niet onlogisch in het Afghanistan van de Taliban, maar kan het land blijven draaien zonder zijn brains?

‘Alle creativiteit en innovatie zijn uit ons land gezogen’
Iran heeft de grootste braindrain ter wereld: een hallucinante 150.000 tot 180.000 Iraniërs per jaar verlaten hun land. ‘Vooral de kinderen van de elite vertrekken vandaag.’

Trends

Vaccinvervoer
Zo krijg je vaccins bij mensen in de meest afgelegen regio’s.

De lucratieve drugshandel van Hezbollah in West-Afrika
MO* sprak met een insider uit de Libanese gemeenschap in Abidjan, schakel in de wereldwijde cocaïnetrafiek. Hezbollah blijkt er een hand te hebben in die business.

De nieuwe paria’s van Irak
Irak is bevrijd van terreurgroep ISIS, maar… ‘Als we het probleem van ISIS-vrouwen en kinderen niet oplossen, wordt het risico op nieuw geweld groter.’

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan
Een nieuw, westers “veiligheidspact” betekent een ongeziene strategische omslag op wereldvlak. Zullen de Zuid-Aziatische landen een kant moeten kiezen?

Posttraumatische stress, de stilste doder in Oost-Congo
‘Ik moest mensen doden. Als ik weigerde, mocht iemand anders mij neerschieten.’ Jaren van geweld laten in Oost-Congo talloze trauma’s na.

Gigantisch olieveld voor de kust van Guyana is een tikkende tijdbom
Mag Guyana ExxonMobil olie laten oppompen uit zijn zeeën? Of moet het die in de grond laten zitten, nu de hele wereld praat over de energietransitie?

Verhalen

Tussen de regels
Kunstenares DOiNK neemt een pagina uit MO* onder handen en maakt er een verborgen gedicht van.

De ondeelbare twee
Fotografes Sanne De Wilde en Bénédicte Kurzen richtten hun lens op tweelingen in West-Afrika.

‘Wij zijn tweederangsburgers gebleven’
In Oost-Duitsland is niet iedereen mee met de mondiale kenniseconomie.‘Er is sinds de Duitse hereniging niet zoveel verbeterd hier.’

‘De zee sleurt onze doden mee’
Zandwinning en de klimaatcrisis doen het water inbeuken op Lahou-Kpanda, een dorp in Ivoorkust. Bewoners graven er hun doden preventief op.

Portret: Maria Elena Carbajal
25 jaar geleden werd deze vrouw gedwongen gesteriliseerd in Peru. Vandaag is ze activiste en klaagt ze het onrecht van de sterilisatiecampagnes aan. ‘Die ingreep heeft mijn leven bepaald.’

Voor u gelezen: Frankrijk en Algerije, toen en nu
Zijn excuses voor de kolonisatie van Algerije nog nuttig en nodig? Samira Bendadi zoekt antwoorden in enkele recente boeken.