MO*143

Wie zijn de verliezers van de digitalisering

Op woensdag 2 maart is de lente-editie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we onder meer bijzondere aandacht voor de problematiek van digitale ongelijkheid. Wie zijn de verliezers van de digitalisering? Ontdek hier de verschillende artikels van MO*143.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 32 euro. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: Digitale dictatuur

Was het de online oorlogsvoering tussen Rusland en Westerse staten die uw ogen opende? Of het Covid Safe Ticket en de walgelijke arbeidsomstandigheden in de e-commerce? Of dat banken de activiteiten van hun kantoren uitbesteedden aan u en uw smartphone? Na de komst van corona twijfelt niemand nog aan de doortastendheid van de digitale revolutie.

Het internet is niet langer optioneel, maar bracht ook nooit de vrijheid en radicale democratie die ons al decennia beloofd worden. Wel wordt elk aspect van ons leven in sneltempo verorberd. En bij elke stap worden mensen in de steek gelaten.

De winnaars van de digitale revolutie kennen we. Westerse bedrijven die met hun “sociale media” het publieke debat roekeloos beheren en die geld verdienen aan gevaarlijke desinformatie. De gegoede en bemiddelde, geconnecteerde elite — waartoe ik en mogelijk ook u behoren.

Maar wie zijn de verliezers? Wie zijn de mensen die hun rechten zien verdampen, omdat met hen geen rekening wordt gehouden? Wie heeft vandaag meer om over te piekeren dan enkel het milde ongemak van een onbereikbare klantendienst of een QR-code?

Technologische ontwikkelingen zijn nooit inherent goed of slecht, maar bieden wel steevast een kans en momentum om mensen uit te sluiten en bestaande ongelijkheden te vergroten.

Een democratische digitalisering is mogelijk, als we verliezers niet langer aan de kant laten staan
(Jago Kosolosky, hoofdredacteur)

Hoopt u mee?

De digitale waarheid

Laat de digitale sneltrein te veel mensen achter?
Wordt elke burger beter van digitalisering? Ook mensen in armoede, nieuwkomers, anderstaligen, ouderen en laaggeletterden?

Essay: ‘Ontwikkelingslanden zijn de nieuwe oliebronnen van de markt’
Het nieuwe kolonialisme zit hem in technologiegiganten die de digitale markten van het Globale Zuiden veroveren, stelt Dhwani Goel.

Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt
Oeigoeren blijken echt nergens ter wereld veilig voor het alziende oog van de Chinese overheid.

‘Je ouders helpen hoort erbij, maar ik wist niet dat ik ook gewoon kind mocht zijn’
Veel ouders die laaggeletterd zijn of de taal niet goed beheersen, kunnen digitaal niet meer mee. Ze doen beroep op hun kinderen voor hulp.

Hoe ongelijk is de digitale wereld?
2,9 miljard mensen op onze planeet zijn nog niet verbonden met het internet. Hoe meten en dichten we die digitale kloof?

Trends

Zakia Khattabi: ‘De Vlaamse solidariteit geeft me hoop’
In gesprek met federaal minister Khattabi (Ecolo): ‘De groenste Belgische regering ooit, dat klinkt leuk. Het waarmaken is iets anders.’

Fotoreportage: de Afghanen waar Turkije niet van wil weten
MO*journaliste Tine Danckaers trok naar Turkije en documenteerde de impasse waarin Afghanen op de vlucht daar zitten.

Zijn Vlaamse universiteiten klaar voor niet-westerse kennis?
Hoe open staan onze universiteiten voor de rest van de wereld? Hoe kunnen ze hun studieprogramma dekoloniseren? En is dat überhaupt zinvol?

De stille Afrikaanse race naar de ruimte
De ruimtevaartmarkt in Afrika is vandaag 7 miljard, en in 2024 vermoedelijk 10 miljard dollar waard. MO* legt de enorme groei van de sector onder de loep.

Geen gletsjers, geen water, geen eten
Quechua op zoek naar oplossingen voor waterschaarste door smeltende gletsjers: ‘Wij leren van de natuur, want zij toont ons waar er water is.’

Verhalen

Tussen de regels
Kunstenares DOiNK neemt een recente pagina uit MO* onder handen en maakt er een verborgen gedicht van.

In Izegem: schipperen tussen personeelstekort en angst voor vreemdelingen
Het is een groeiende Vlaamse paradox: werkgevers willen arbeidskrachten van buiten Europa, maar het succes van antimigratiepartijen neemt toe. Wat nu?

Essay: De klimaatcrisis is een koloniaal probleem
‘Wij gedragen ons als de kolonisatoren van de toekomstige generaties.’ Gie Goris onderzoekt wat die stelling kan en zou moeten betekenen.

‘Mensen helpen, daar mag je geen prijs tegenover stellen’
Germain Rukuki, mensenrechtenactivist in Burundi, werd gearresteerd en moest jarenlang zijn gezin missen. Op Zaventem zagen ze elkaar enkele weken geleden eindelijk terug.

Voor u gelezen: Nee, we zijn niet met te veel
Waarschuwingen voor overbevolking zijn zo oud als de mensheid zelf. MO* ontleedt voor u de overbevolkingsmythe.