‘Honger door oorlog doodt elke dag meer dan 7000 mensen’

Nieuws

Nieuw rapport van Oxfam kaart honger als oorlogswapen aan

‘Honger door oorlog doodt elke dag meer dan 7000 mensen’

Veel van de huidige conflicten zijn ‘voedseloorlogen’ waarbij honger als oorlogswapen wordt ingezet, stelt Oxfam in een nieuw rapport. ‘Vaak versterken conflicten nog andere factoren zoals klimaatrampen, economische instabiliteit en ongelijkheid - die de bestaansmiddelen van mensen verwoesten.’

Volgens een nieuw Oxfam-rapport dat op Wereldvoedseldag (16 oktober) is gepubliceerd, sterven er waarschijnlijk tussen de 7.000 en 21.000 mensen per dag door honger in landen waar conflicten woeden.

Het rapport Food Wars onderzocht 54 door conflicten geteisterde landen en ontdekte dat bijna alle 281,6 miljoen mensen die vandaag acute honger lijden, in deze landen leven.

Niet alleen zijn conflicten een belangrijke oorzaak van honger: strijdende partijen gaan ook opzettelijk voedsel-, water- en energie-infrastructuur viseren en voedselhulp blokkeren.

Collectief falen

‘Terwijl conflicten over de hele wereld woeden, is honger een dodelijk wapen geworden dat door oorlogvoerende partijen wordt ingezet tegen internationale wetten in. Het is een collectief falen dat burgers in deze eeuw nog steeds zo'n langzame dood sterven’, zegt Emily Farr, campagnehoofd Voedselzekerheid bij Oxfam.

De huidige voedselcrises zijn grotendeels ‘gefabriceerd’, meent ze. ‘Bijna een half miljoen mensen in Gaza - waar het overgrote deel van de benodigde voedselhulp hen momenteel niet bereikt - en meer dan driekwart miljoen in Soedan lijden momenteel honger, terwijl de dodelijke gevolgen van oorlogen op de toegang tot voedsel waarschijnlijk generaties lang zullen doorwerken.’

Landen met natuurlijke rijkdom

Oxfam stelt dat de huidige inspanningen voor vredesopbouw en wederopbouw na conflicten te vaak gebaseerd zijn op het aanmoedigen van meer buitenlandse investeringen en exportgerichte economieën. Maar deze focus op economische liberalisering kan volgens de ngo juist leiden tot meer ongelijkheid, menselijk leed en de mogelijkheid dat conflicten weer oplaaien.

‘Het is geen toeval dat de dodelijke combinatie van oorlog, ontheemding en honger vaak voorkomt in landen die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen. De ontginning van deze grondstoffen leidt vaak tot meer geweld, ongelijkheid, instabiliteit en nieuwe conflicten’, aldus Farr.

‘Het is een collectief falen dat burgers in deze eeuw nog steeds zo'n langzame dood sterven.’

Conflicten versterken vaak andere factoren zoals klimaatschokken, economische instabiliteit en ongelijkheid en verwoesten zo de bestaansmiddelen van mensen, merkt Oxfam op.

Klimaatrampen zoals droogte en overstromingen, in combinatie met de stijging van de wereldwijde voedselprijzen als gevolg van het uitvallen van pandemieën en extra verstoringen van de voedselketen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben bijvoorbeeld de hongercrisis in Oost- en Zuidelijk Afrika aangewakkerd - aldus de organisatie.

Ondervoeding in Nigeria

Maandag (14 oktober) luidde het Internationale Rode Kruis (ICRC) ook al de alarmbel over het noordoosten van Nigeria. Het ziet het aantal gevallen van ernstige ondervoeding er sterk stijgen als gevolg van conflict en klimaatverandering. Ziekenhuizen in de regio die door het ICRC ondersteund worden, melden dat een kwart meer jonge kinderen lijdt aan ondervoeding in vergelijking met vorig jaar.

‘Toen ik mijn tweejarige zoon binnen bracht, kon hij niet eens zelfstandig zitten. Zijn buik was plat alsof hij geen ingewanden had’, getuigt Rabiatu Jibrilla, vanuit een medisch centrum in Mubi.

Hulporganisaties schatten dat 6,1 miljoen mensen in de regio van het Tsjaadmeer de komende maanden zullen kampen met voedseltekorten, het hoogste aantal in vier jaar tijd.

Het langdurige gewapende conflict, dat in de eerste helft van het jaar heviger opflakkerde, is volgens het Rode Kruis een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende voedselcrisis. Miljoenen mensen zijn ontheemd, hun bestaansmiddelen zijn vernietigd en de toegang tot landbouwgrond is ernstig aangetast.

Geen honger meer

De belofte van de internationale gemeenschap om tegen 2030 ‘nul honger’ te hebben, blijft dode letter, stelt Oxfam vast. De ngo zegt dat staten en instellingen wereldwijd, waaronder de VN-Veiligheidsraad, al wie ‘hongermisdaden’ begaat ter verantwoording moeten roepen volgens de internationale wetgeving.

‘Om de vicieuze cirkel van voedselonzekerheid en conflicten te doorbreken, moeten wereldleiders de omstandigheden die conflicten in de hand werken rechtstreeks aanpakken: de koloniale erfenis, onrechtvaardigheden, mensenrechtenschendingen en ongelijkheid’, besluit Farr. ‘Al te vaak wordt gekozen voor snelle pleisteroplossingen.’