2.000 demonstranten tegen Monsanto

Nieuws

2.000 demonstranten tegen Monsanto

2.000 demonstranten tegen Monsanto
2.000 demonstranten tegen Monsanto

Seppe Malfait

27 mei 2013

Bij een protestmars tegen het beleid van de Amerikaanse multinational Monsanto kwamen zaterdag 25 mei zo'n 2.000 demonstranten op straat. Wereldwijd werd er in meer dan 300 steden in 40 landen actie gevoerd tegen de producent van genetisch gemodificeerde organismen (GMO).

Duurzame ontwikkeling

Monsanto is de internationale leider op de markt van GMO’s. Het bedrijf produceert zaden die gewassen voortbrengen met een verhoogde resistentie voor insecticiden, herbiciden en daardoor een grotere oogst garanderen.

Het bedrijf poogt naar eigen zeggen bij te dragen aan een duurzame landbouw in samenwerking met boeren, wetenschappers en maatschappij. Haar zaden zouden minder water en energie vergen en gunstig zijn voor de bodemkwaliteit en het klimaat.

Gepatenteerd vergif

De demonstranten verwijten Monsanto er onder meer van giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken die de biodiversiteit drastisch verminderen en de voedselketen in gevaar brengen. Deze zaden zouden bovendien de gezondheid schaden en de kans op kanker, onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen doen toenemen.

Bovendien neemt Monsanto op steeds meer zaden een patent. Velen vrezen dat een monopolie vele kleine boeren benadeelt en op de rand van de armoede duwt. De zaden zijn zo gemodificeerd dat de gewassen geen zaden voortbrengen en dus elk jaar opnieuw moeten worden aangekocht. Boeren die geen vergoeding betalen aan Monsanto of onbewust Monsanto-gewassen verbouwen, lopen het risico aangeklaagd te worden.

Politiek gelobby

In de Verenigde Staten besloot het Huis van Afgevaardigden de economische belemmeringen voor het bedrijf op te heffen in de Monsanto Protection Act. De demonstranten vrezen dat ook Europa het bedrijf een politieke hand boven het hoofd zal houden. Zo las een van de borden: “Europa, laat je niet inpakken”, verwijzend naar de lobbygroepen werkzaam in de Europese Commissie en het Europees Parlement. Daarnaast wilden de betogers ook de aandacht vestigen op het proces tegen de vernielers van het GMO-aardappelveld op 28 mei vorig jaar. De betogers beschouwen dit proces als een criminalisering van activisme.

Sensibiliseren

Volgens de activisten luistert Monsanto alleen naar de marktlogica. Daarom willen ze het bedrijf raken waar het pijn doet: in de portefeuille. Om deze economische boycot te doen slagen eisen ze dat de GMO-producten worden gelabeld, zodat de consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. De demonstranten eisen ook meer diepgaand onderzoek naar de gevolgen van GMO’s. Daarnaast willen ze de bevolking verder sensibiliseren via protestacties en sociale media.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Seppe Malfait