‘36 bouten om zijn gezicht te reconstrueren’

Nieuws

Mensenrechtenschendingen in Bahrein

‘36 bouten om zijn gezicht te reconstrueren’

‘36 bouten om zijn gezicht te reconstrueren’
‘36 bouten om zijn gezicht te reconstrueren’

Lothar Boeykens

26 september 2014

‘Europese lidstaten tolereren flagrante mensenrechtenschendingen in Bahrein’, zegt de Bahreinse mensenrechtenactivist Nabeel Rajab op 24 september in het Europese parlement in Brussel. Rajab, die er zelf twee jaar cel op heeft zitten wegens een "foute tweet", roept het Westen op om mensenrechten voor economische belangen in de regio te plaatsen.

Foto door Nabeel Rajad

Nabeel Rajab, prominente Bahreinse mensenrechtenactivist

Foto door Nabeel Rajad

‘Folteringen, opsluiten van kinderen, afnemen van de nationaliteit en seksueel misbruik zijn praktijken die de Bahreinse overheid gebruikt om de oppositieprotesten, onverminderd sinds de Arabische lente in 2011, de kop in te drukken’, zegt Rajab. Hij zat zelf meer dan 600 dagen in de Bahreinse Jaw gevangenis omdat hij had opgeroepen tot meer democratie via twitter.

Nabeel Rajab doorbreekt de stilte die de Bahreinse overheid angstvallig probeert te beschermen. In juni sprak Rajab in Genève en na het bezoek aan Brussel reist hij door naar Denemarken en Zweden. Hij draagt respect voor de mensenrechten mee als boodschap voor de verschillende overheden.

Volgens het Bahreinse Comité voor Mensenrechten heeft Bahrein, relatief aan het aantal inwoners, de meeste politieke gevangenen ter wereld. Mensen die kritisch zijn tegenover de autoritaire overheid worden systematisch opgesloten en gefolterd.

Folteringen

‘Het gaat erg slecht met hem’, zegt Rajab wanneer Abdulhadi Al Khawaja, een Bahreins-Deense mensenrechtenactivist, ter sprake komt in het Europese parlementsgebouw. ‘Hij werd seksueel aangerand en zwaar mishandeld. 36 bouten en 12 metalen platen waren nodig om zijn gezicht te reconstrueren’.

De Bahreinse en internationale mensenrechtenorganisaties die aanwezig waren in Brussel, beschrijven een vreselijke realiteit. In Bahreinse gevangenissen worden mensen gefolterd met elektroshocks, aanranding, ophanging aan de enkels, afgrijselijke afranselingen en verdrinkingssimulatie.

Reporters onder het Bahreins tapijt geveegd

De overheid probeert de mensenrechtenschendingen te verbergen voor de buitenwereld. Reporters die berichten over pro-democratische betogingen of folterpraktijken in Bahrein worden, volgens het Comité voor de bescherming van journalisten (CPJ), gedeporteerd, opgesloten of hardhandig aangepakt door de politie.

De overheid publiceerde een ‘list of shame’ met namen, adressen en telefoonnummers van journalisten die berichten over de pro-democratische protesten. Mensen op de lijst verloren in veel gevallen hun baan, kregen bedreigingen en werden fysiek aangevallen. Dat staat te lezen in het BICI rapport, een rapport van een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie uit 2011.

Economische vrijheid, publieke onderdrukking

Bahrein is de meest vrije economie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zo stelt de Index van Economische Vrijheid. Zoveel mogelijk buitenlandse investeringen en handelsakkoorden aantrekken is de topprioriteit voor de Bahreinse overheid. Dit staat in schril contrast met de hardhandige onderdrukking van vrije meningsuiting tijdens protesten in het land.

Westerse bondgenoten van Bahrein laten economische en strategische belangen doorwegen en dragen mee verantwoordelijkheid voor de onmenselijke situatie van activisten in Bahrein. Dat zeggen de Bahreinse en internationale mensenrechtenorganisaties die aanwezig waren in het Europees parlement.

Foto door Naval Forces: Fifth fleeth: CC BY 2.0_U.S.

Amerikaans oorlogsschip in Bahrein

Foto door Naval Forces: Fifth fleeth: CC BY 2.0_U.S.

‘Vandaag zijn olie-export, wapenhandel en zakelijke belangen de enige leidraad voor het Europese en het Amerikaanse beleid tegenover het autoritair bestuurde koninkrijk’, zegt Nabeel Rajad. In 2006 ondertekende Bahrein een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten en anno 2014 komt een tiende van de Bahreinse import uit de VS. Bovendien heeft de vijfde vloot van de Amerikaanse zeemacht zijn strategische thuisbasis in de kleine golfstaat. Redenen genoeg voor de VS om geen kritiek te uiten op de flagrante mensenrechtenschendingen in Bahrein, zo zeggen de mensenrechtenactivisten.

En ook Groot-Brittannië heeft zo zijn belangen. De Britten sloten sinds 2011 voor bijna vier en een half miljard euro wapendeals met Bahrein, dit blijkt uit cijfers van de Britse overheidsorganisatie die de export opvolgt. Ter info: ook de Saoedische militairen die de protesten tijdens de Arabische lente in Bahrein hardhandig de kop indrukten, reden in Britse legervoertuigen.