55 mensen veroordeeld in Xinjiang
Ayla Sileghem
29 mei 2014
In Xinjiang, China, is een massaproces gehouden voor de aanslag waarbij 30 mensen het leven lieten. 55 mensen werden veroordeeld en 3 kregen de doodstraf.
De publieke veroordeling vond plaats in de stad Yining, in een sportstadium voor een publiek van zo’n 7000 mensen. De 55 verdachten werden veroordeeld voor misdaden als moord, separatisme en terrorisme. De Chinese krant Xinhua rapporteerde over het proces, maar het verhaal is verdwenen van hun website.
Separatistische aanslagen
De aanslag gebeurde op en groentemarkt in Xinjiang, waarbij 5 zelfmoordterroristen met wagens in de menigte reden en explosieven afvuurden. Bij de aanslag stierven 31 mensen en raakten ongeveer 90 gewond. Volgens de Chinese overheid waren de daders Oeigoerse separatisten.
Het is niet de eerste aanslag door separatisten. Eerder dit jaar was er een zelfmoordaanslag vlakbij het station van Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, en werden vijf mannen en vrouwen in een station van Kunming neergestoken. Ook zouden de separatisten achter een incident in Beijing liggen, waarbij een auto op een groep toeristen inreed aan het Tianmen plein.
De Oeigoeren vormen een Islamitische minderheid in China, die een taal spreken dat verwant is aan het Turks. Ooit waren ze de meerderheid in Xinjiang, maar nu vormen ze er ongeveer 45% van de bevolking. Volgens een rapport van Human Rights Watch uit 2005 worden de Oeigoeren onderdrukt, gediscrimineerd en genieten ze niet van godsdienstvrijheid. Oeigoerse separatisten willen Xinjiang onafhankelijk maken, onder de naam Oost-Turkestan.
Terroristen of zondebokken
De Chinese politie onderneemt een antiterroristische operatie die een jaar zal duren en zijn focus zet op Xinjiang. Vanaf nu zal er meer gepatrouilleerd worden en zal er strengere beveiliging zijn op publieke plaatsen. De Chinese overheid wil ook meer jobs creëren in Xinjiang om de spanningen tegen te gaan en Chinese experts benadrukken dat educatie er gratis moet worden.
Of de Oeigoerse separatisten echt de daders zijn is niet duidelijk, de aanslag werd nooit opgeëist. Alim Seytoff, de Amerikaanse woordvoerder van het Oeigoerse wereldcongres, zegt dat de Chinese media er altijd snel bij zijn om de Oeigoeren de schuld te geven. Sinds de aanslagen van 11 september impliceert het Chinese nieuws ook dat de separatisten banden zouden hebben met Al-Qaeda en getraint zouden zijn in Afghanistan, maar er is weinig bewijs voor deze beweringen.
Volgens Brad Adams, de directeur van de afdeling Azië bij Human Rights Watch, heeft de wereldwijde campagne tegen terrorisme Beijing het ultieme excuus gegeven om hardhandig op te treden in Xinjiang.