‘Zonder betrouwbare wetenschappelijke informatie over de milieucrisis kunnen we die nooit overwinnen’
7 op de 10 milieujournalisten aangevallen vanwege hun werk
IPS
03 mei 2024
De afgelopen vijftien jaar zijn minstens 749 journalisten en media aangevallen die nieuws over milieu en klimaat brachten. Tegelijk is de online desinformatie dramatisch toegenomen, blijkt uit een VN-rapport op de Werelddag van de Persvrijheid.
Met een communicatiecampagne wil UNESCO het belang van persvrijheid en betrouwbare journalistiek benadrukken.
© UNESCO 2024
Betrouwbare wetenschappelijke informatie is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering en andere milieuproblemen. Maar de journalisten die die informatie toegankelijk moeten maken, worden steeds vaker geconfronteerd met intimidatie en geweld, zegt de UNESCO.
In een rapport beschrijft de VN-instelling de aanvallen op 749 journalisten en nieuwsmedia tussen 2009 en 2023. Het gaat van moorden en fysiek geweld tot arrestaties, online intimidatie of aanvallen via het gerecht. En het gaat van kwaad naar erger: sinds 2019 tekende de UNESCO meer dan 300 aanvallen op, een stijging van 42 procent tegenover de periode 2014-2018.
Het rapport beschrijft de moorden op minstens 44 journalisten die onderzoek deden naar milieukwesties in de afgelopen vijftien jaar. Daarvan leidden er amper 5 tot een veroordeling. Daarnaast zijn er nog 353 gevallen van fysiek geweld. Ook daar is een duidelijke stijging merkbaar, van 85 fysieke aanvallen in de periode 2014-2018, tot 183 tussen 2019 en 2023.
Zeven op de tien
Een enquête onder meer dan negenhonderd milieujournalisten toont aan dat zeven op de tien te maken kregen met aanvallen, bedreigingen of druk. In twee op de vijf gevallen mondde dat uiteindelijk uit in fysiek geweld. Vrouwelijke journalisten krijgen vaker dan mannen te maken met online intimidatie.
Een derde van de ondervraagde journalisten zegt gecensureerd te zijn, en bijna de helft (45 procent) zegt zichzelf te censureren bij milieuberichtgeving, uit angst voor aanvallen op zichzelf, hun bronnen of belanghebbenden.
‘Zonder betrouwbare wetenschappelijke informatie over de milieucrisis kunnen we die nooit overwinnen’, zegt UNESCO-directeur Audrey Azoulay in een reactie. ‘Toch krijgen de journalisten die erover berichten overal ter wereld te maken met onaanvaardbaar hoge risico’s, en desinformatie tiert welig op sociale media. Op de Werelddag van de Persvrijheid moeten we ons voornemen benadrukken om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen en journalisten over de hele wereld te beschermen.’