75 organisaties in open brief aan Europa: ‘Verbied privéjets en stop het belonen van frequent flyers’

Nieuws

‘We kunnen geen uitzonderingen meer maken voor de superrijken’

75 organisaties in open brief aan Europa: ‘Verbied privéjets en stop het belonen van frequent flyers’

75 organisaties in open brief aan Europa: ‘Verbied privéjets en stop het belonen van frequent flyers’
75 organisaties in open brief aan Europa: ‘Verbied privéjets en stop het belonen van frequent flyers’

IPS

04 oktober 2023

Meer dan 75 organisaties hebben een open brief gepubliceerd aan nationale en Europese beleidsmakers. In de brief roepen ze op om privévliegtuigen te verbieden en om frequent vliegen te belasten.

CC0

‘Met een vlucht van 11 minuten beschadigt een miljardair het klimaat evenveel als een armer deel van de wereldbevolking zijn hele leven.’

CC0

‘De klimaatverwoesting is hier. Van overstromingen in Italië, Zuid-Korea en Pakistan tot bosbranden in Griekenland, de Verenigde Staten en Australië… ‘, zo begint de brief. ‘Als een continent met een onevenredig grote rol in de historische uitstoot die de klimaatcrisis veroorzaakt, is het onze verantwoordelijkheid om actie te ondernemen.’

Privévliegtuigen zijn per passagier tot dertig keer meer vervuilend dan lijnvluchten en vijftig keer meer dan een gemiddelde treinreis.

‘Verwoesting wordt aangericht door een kleine klasse van rijke hypermobiele elites, die worden gestimuleerd om luxevluchten te nemen door frequent flyerprogramma’s, en van wie sommigen hun rijkdom spenderen aan onnodige, supervervuilende privéjets. Gelukkig zijn er haalbare beleidsoplossingen voor deze hebzuchtcrisis’, staat verderop te lezen.

De auteurs citeren een onderzoek van Stay Grounded dat stelt dat de totale bijdrage van de luchtvaart aan de opwarming van de aarde naar “beste schatting” 5,9 procent is. Privévliegtuigen zijn volgens hen per passagier tot dertig keer meer vervuilend dan lijnvluchten en vijftig keer meer dan een gemiddelde treinreis.

Controverse rond nieuwe klimaatcommissaris

De open brief is ondertekend door maatschappelijke organisaties, waaronder milieuorganisaties, lobbywaakhond Corporate Europe Observatory en Stay Grounded. Dat laatste is zelf een internationaal netwerk van meer dan tweehonderd milieu- en mobiliteitsorganisaties.

De brief kwam op de dag dat het Europees Parlement Wopke Hoekstra aan de tand voelde, de controversiële kandidaat voor de portefeuille Klimaat binnen de Europese Commissie. De Nederlandse politicus - en voormalig Shell-medewerker - werd voorgedragen door commissievoorzitter Ursula von der Leyen als opvolger van Frans Timmermans.

Maar Europese burgers vrezen dat Hoekstra de klimaatcrisis niet serieus neemt. Een petitie van We Move Europe tegen de aanstelling van de Nederlander werd meer dan 100.000 keer ondertekend. Een Nederlandse petitie haalde ruim 42.000 handtekeningen op.

Vanwege de mogelijke aanstelling van Hoekstra zoekt de klimaatbeweging naar eigen zeggen elders naar klimaatleiderschap. De brief is dan ook gericht aan Europees Transportcommissaris Adina Vălean en nationale ministers van Mobiliteit.

Recordverkoop privéjets

De brief klaagt ook aan hoe ongelijkheid het klimaatprobleem erger maakt. ‘Terwijl de meesten van ons worstelen met een crisis in de kosten van levensonderhoud, zal de verkoop van privéjets dit jaar waarschijnlijk een recordhoogte bereiken’, merken de auteurs op.

‘Eén miljardair beschadigt het klimaat evenveel met een vlucht van elf minuten als verschillende individuen uit het armere deel van de wereldbevolking doen tijdens hun hele leven. We kunnen geen uitzonderingen meer maken voor de superrijken. We moeten privéjets verbieden en in plaats van frequent flyers te belonen met goedkopere vluchten, is het tijd om belasting te heffen op frequent flyers’, zegt Sean Currie van het Stay Grounded-netwerk. ‘Het beleid is eenvoudig in te voeren, we moeten politici nu laten zien dat er publieke steun is voor het stoppen van deze klimaatonrechtvaardigheid.’

De open brief is volgens de auteurs onderdeel van een bredere campagne gericht op de ongelijkheid binnen de luchtvaart. De voorbije maanden vonden verschillende acties en blokkades op luchthavens en beurzen voor privéjets plaats door klimaatactivisten.