Aandacht voor huishoudpersoneel tijdens ramadan
Lien De Coster
05 september 2008
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vraagt extra aandacht voor misbruik van huishoudpersoneel in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tijdens de ramadan. Het personeel werkt vaak extra uren tijdens de vastenmaand.
Ook buiten de periode van de ramadan zijn de werkomstandigheden van het huishoudpersoneel vaak schrijnend. HRW heeft het misbruik van migranten en kinderen die als huishoudpersoneel werken in kaart gebracht. Volgens de organisatie benaderen de werkomstandigheden in sommige gevallen slavernij. Er is onder meer sprake van het jarenlang niet uitbetalen van lonen, gedwongen opsluiting en seksueel geweld.
Zelfmoord
‘In deze speciale tijd van spirituele reflectie zouden werkgevers een eind moeten maken aan het misbruik van de mensen die onvermoeibaar hun huizen schoonmaken, voor hun kinderen zorgen, en hun families te eten geven,’ zegt SarahLeah Whitson van HRW.
In Libanon werken naar schatting 200.000 mensen als huishoudpersoneel. De meesten onder hen zijn afkomstig uit Sri Lanka, de Filipijnen en Ethiopië. Bij een ondervraging van huishoudpersoneel door professor Ray Jureindi in 2006 zei 56 procent meer dan twaalf uur per dag te werken. 34 procent verklaarde geen vrijaf te krijgen op regelmatige basis.
Uit een HRW-onderzoek van begin 2007 tot midden augustus 2008 blijkt dat die omstandigheden dodelijke gevolgen hebben. Wekelijks sterft in Libanon minstens iemand die als huishoudpersoneel aan de kost komt, meestal door zelfmoord of tijdens een vluchtpoging.
In Saoedi-Arabië werken naar schatting anderhalf miljoen mensen als huishoudpersoneel. Toch omvat de wet waarin de rechten van de werknemers zijn vastgelegd geen huishoudelijk personeel. Die groep moet in veel gevallen zeven dagen per week achttien uur werken. Soms worden ze opgesloten of afgeranseld omwille van beschuldigingen van diefstal, overspel of heksenkracht.
Schandelijk
Whitson: ‘Veel huishoudpersoneel in het Midden-Oosten wordt schandelijk behandeld, en veel werkgevers lijken er geen idee van te hebben dat zij rechten hebben. Regeringen mogen dan wel de wettelijke verplichting hebben internationale werkstandaarden te bekrachtigen, respect voor de rechten en de waardigheid van personeel begint bij de werkgevers.’
HRW vraagt van de werkgevers dat het huishoudpersoneel regelmatig lonen uitbetaald krijgt en extra vergoed wordt voor overuren. Daarnaast moeten zij ten minste een dag per week vrij krijgen en zelf kunnen bepalen hoe ze die vrije tijd invullen. De rest van de tijd mag hun bewegingsvrijheid niet beperkt worden en moeten zij een zekere privacy hebben. Ook wordt er een stop van verbaal, fysiek en seksueel geweld geëist.