Aanhangers Moebarak eisen deelname aan verkiezingen
Cam McGrath
26 oktober 2011
Leden van het regime van de verdreven Egyptische dictator Hosni Moebarak willen meedoen met de verkiezingen die moeten beginnen op 28 november. Ze dreigen met geweld als wetgeving wordt aangenomen die hen uitsluit van deelname.
In april ontbond een Egyptische rechtbank Moebaraks Nationaal Democratische Partij (NDP), die dertig jaar aan de macht was. Het geld en de bezittingen van de partij moesten aan de staat teruggegeven worden. Tientallen voormalige functionarissen en zakenlieden die aan de partij verbonden waren, werden wegens corruptie veroordeeld of zitten nog vast in afwachting van hun proces. Andere leden moesten hun invloedrijke positie bij de overheid of publieke sector inleveren.
Activisten die de opstand in Egypte begin dit jaar leidden, willen dat leden van het voormalige regime uitgesloten worden van deelname aan de verkiezingen. De NDP, die het parlement, de gemeenteraden en het bedrijfsleven domineerde, was volgens hen gebouwd op een cultuur van corruptie.
Nieuwe politiek partijen
In de acht maanden na de val van Moebarak, hebben de voormalige leden van de nu opgeheven NDP zich gehergroepeerd in niet minder dan twaalf nieuwe politieke partijen. Ze willen op die manier opnieuw een stem krijgen in de politiek. Veel voormalige NDP-leiders sloten zich aan bij verschillende politieke groeperingen.
De campagne om de voormalige NDP-leden te identificeren heeft haast voor de activisten, nu kandidaten zich registeren voor de eerste parlementsverkiezingen na Moebarak.
Vorige maand zijn regels opgesteld waarin bepaald is dat twee derde van het lagerhuis van het parlement gekozen moet worden via een systeem van partijlijsten. Een derde kan gekozen worden als individu. Analisten wijzen erop dat voormalige NDP-leden proberen op de partijlijsten te komen, omdat ze als individu gemakkelijker herkend kunnen worden.
Naming and shaming
Activisten en politieke groepen dringen er bij de regerende militaire raad op aan om wetgeving aan te nemen die voormalige NDP-leden minimaal tien jaar lang verbiedt mee te doen aan de verkiezingen op nationaal en plaatselijk niveau.
De onafhankelijk krant Al-Masry Al-Youm citeert op zijn website Mahmoud Nafady, algemeen secretaris van de Vrijheidspartij in Cairo, dat de wet kan leiden tot gewelddadige confrontaties, “vooral op het platteland in het zuiden.”
Jongerengroepen die betrokken zijn geweest bij de revolutie, verwachten dat de wet niet, of in afgezwakte vorm aangenomen zal worden. Zij zijn inmiddels een ‘naming and shaming-campagne’ begonnen, gericht op corrupte leden van de voormalige NDP.
“Tot nu toe hebben we tienduizend mensen geïdentificeerd die loyaal waren aan het oude regime”, zegt campagneleider Sherif Diab. “Ons doel is om alle naar schatting zestigduizend loyalisten, zoals partijleiders, parlementsleden en gemeenteraadsleden, te identificeren.”
De campagnevoerders hebben de namen van de voormalige NDP’ers op een website en een Facebook-pagina gepubliceerd. Ze willen ook een telefonische campagne starten en gedrukte kopieën van de zwarte lijst verspreiden onder kiezers.
Imagobeschadiging
Voormalige NDP-leden vinden dat de campagne het imago beschadigt van duizenden ervaren en respectabele politici en zakenmensen. Zij wijzen erop dat van de drie miljoen Egyptenaren die lid waren van de regerende partij, maar een handvol corrupt was.
“Veel fatsoenlijke mensen zijn lid geworden van de NDP omdat ze zich daartoe gedwongen zagen”, zegt een directeur van een bedrijf die anoniem wil blijven. “Alleen als je lid was, kon je succesvol worden in het bedrijfsleven en je een weg banen door het mijnenveld aan wettelijke regels.”
“Misschien waren sommige NDP-leden goed”, zegt Ahmed Fadel, een van de campagne-organisatoren. “Maar het is niet onze taak om dat te beoordelen. Wij identificeren ze alleen, zo dat de kiezers goed geïnformeerd kunnen besluiten op wie ze willen stemmen.”