Aanleg oliepijpleidingen bedreigt voortbestaan grijze walvis

Nieuws

Aanleg oliepijpleidingen bedreigt voortbestaan grijze walvis

Sanjay Suri

18 april 2004

Demonstranten uit Rusland, Japan en Europa hebben vrijdag bij de Oost-Europabank (ERBD) in Londen gedemonstreerd tegen aanleg van vier olie- en gaspijpleidingen bij het Oost-Siberische eiland Sachalin. De pijpleidingen zouden het voorbestaan van de nog slechts honderd grijze walvissen in de regio bedreigen.

De Oost-Europabank overweegt 150 miljoen dollar te steken in het 10 miljard dollar kostende Sachalin-project, waar Shell voor 55 procent eigenaar van is. Naast Shell hebben de Japanse bedrijven Mitsubishi en Mitsui een belang. Het is de bedoeling dat in de tweede fase van het project vier pijpleidingen worden aangelegd die olie en aardgas vanaf twee booreilanden transporteren naar haven van Prigorodnoje. Daar zijn een olieterminal en een fabriek voor vloeibaar aardgas gepland, van waaruit tankers naar Japan kunnen varen. Vervoer via olietankers over het hele traject is te gevaarlijk, vanwege de verraderlijke weersomstandigheden in de regio. Het gebied wordt geteisterd door sneeuwstormen, vloedgolven en aardbevingen. Temperaturen van 35 graden onder nul zijn ‘s winters geen uitzondering.

De olie- en gasvelden bij Sachalin bevatten ongeveer 1,2 miljard vaten olie en 500 miljard kubieke meter gas. Volgens tegenstanders van het project bedreigt de aanleg van de pijpleidingen de voedselvoorziening van de kleine kolonie grijze walvissen. Onder de naar schatting honderd overgebleven walvissen, zijn slechts twintig reproductieve vrouwtjes. De walvissen verkeren volgens wetenschappers in slechte gezondheid en elke aantasting van hun leefmilieu kan hun overlevingskansen verslechteren. In de Beringzee leeft nog wel een aanzienlijke populatie grijze walvissen.

De lokale vissers zijn bang dat hun voedselvoorziening in gevaar komt. Shell heeft beloofd dat het project een impuls zou zijn voor onze lokale economie en dat de schadelijke effecten op de omgeving beperkt zouden blijven, maar we zien nu al dat er van die beloften weinig wordt waargemaakt, zegt Dmitry Lisitsyn, voorzitter van de plaatselijke milieubeweging. De rivieren waar de wilde zalm kuit schiet, worden bedreigd. De eilandbewoners hebben daarover geklaagd, maar dat heeft niets geholpen. De plaatselijke bevolking is vooral bang dat de zalmpopulatie zal teruglopen. Ongeveer een derde van de bevolking, een half miljoen mensen, leeft van de visserij.

De Oost-Europabank, die vandaag (zondag) en maandag zijn jaarlijkse vergadering houdt, zei vrijdag de zorg van de actievoerders te delen. Het is volgens woordvoerder Richard Wallis nog geen uitgemaakte zaak dat de bank geld investeert. We hebben informatie ingewonnen bij walvisdeskundigen en onderzoeken hoe de schade zoveel mogelijk beperkt kan worden, aldus Wallis. Gezien het kleine aandeel dat een lening van de bank heeft in het totale bedrag dat gemoeid is met het project, zal het niet verstrekken van de lening waarschijnlijk nauwelijks effect hebben op de voortgang van Sachalin-II. (JS)