Aanslagen op Afghaanse bevoorradingslijnen ernstiger dan Navo en VS willen toegeven

Nieuws

Aanslagen op Afghaanse bevoorradingslijnen ernstiger dan Navo en VS willen toegeven

Zofeen Ebrahim

15 december 2008

De aanvallen op Amerikaanse bevoorradingcentra in Peshawar hebben geen grote militaire gevolgen. Dat zegt het Amerikaanse leger. Maar volgens analisten is de schade groot en komen de operaties in Afghanistan in het gedrang.

Zaterdag (13 december) vernielde een commando elf vrachtwagens en dertien containers bestemd voor Afghanistan in een depot in de Pakistaanse grensstad Peshawar. Eerder vorige week werden in de Port World terminal in dezelfde stad 106 voertuigen in lichterlaaie gezet door driehonderd strijders. De aanvallers hebben het gemunt op de belangrijkste bevoorradingslijnen naar de Navo- en VS-troepen.
Het Amerikaanse leger bagatelliseert de incidenten. Volgens woordvoerder Rumi Nielsen-Green in Kaboel was het geweld “militair gezien onbelangrijk”. Hij vertelde dat de aanslagen slechts een “minimaal effect hebben op onze operaties.” Maar analisten zijn het hier niet mee eens. Als de aanslagen blijven duren, komen de plannen van de Navo en de VS in Afghanistan in gevaar.  Nu zijn er 67.000 buitenlandse soldaten actief in Afghanistan. Ongeveer de helft van hen is afkomstig uit de VS. Volgend jaar is een verdubbeling van het troepenaantal voorzien.
“Meer troepen betekent meteen meer bevoorrading”, zegt de Pakistaanse defensieanalist Ikram Sehgal. “Of de VS het nu willen toegeven of niet, het is een groot verlies. En het zal in de toekomst verschrikkelijke problemen opleveren.” Als het troepenaantal daadwerkelijk wordt opgedreven, zullen jaarlijks 70.000 containers met bevoorrading naar Afghanistan moeten worden verscheept. “Het afsnijden van de bevoorradingslijnen zal de troepen verstikken”, zegt ook brigadegeneraal Mehmood Shah, voormalig bestuurder van de Federaal Bestuurde Stammengebieden op de grens tussen Pakistan en Afghanistan.

Nieuwe routes

In maart zetten opstandelingen vijftig tankvrachtwagens van de Navo in lichterlaaie. In april werd een Amerikaanse legerhelikopter ter waarde van tien miljoen euro gekaapt. In juli waren er sporadische aanvallen op rijdende konvooien en vorige maand werd een vrachtwagenkonvooi bij klaarlichte dag gekaapt door zestig talibanstrijders.  
De Navo en de VS zijn sinds september op zoek naar alternatieve bevoorradingsroutes. Volgens het Amerikaans ministerie van Defensie heeft dat te maken met “stakingen”, “vertraging aan de grens”, “ongevallen” en “diefstal” in Pakistan. De nieuwe routes zullen hoogstwaarschijnlijk door Europa voeren. Wit-Rusland en Oekraïne worden in overweging genomen als transitlanden.

Taliban steeds sterker

De depots van het Amerikaanse leger zijn “zachte doelwitten”, zegt Ikram Sehgal. “Het is eenvoudiger dergelijke locaties aan te vallen dan rijdende konvooien te onderscheppen. Die worden beveiligd door Pakistaase grenswachten.” Volgens Sehgal is het niet zeker dat de aanslagen van vorige week door de taliban werden uitgevoerd. “Maar de aanvallers werken met hen samen, misschien werden de aanslagen in opdracht van de taliban uitgevoerd.”
Volgens Rahimullah Yusufzai, redacteur van de Pakistaanse Engelstalige krant The News tonen de recente aanvallen aan dat “de taliban steeds meer bewoond gebied binnentrekken. Ze worden steeds machtiger en zijn niet bang. Het toont ook aan hoe zwak de overheid is, ze kan niemand beschermen.” Volgens Yusufzai zijn kapingen van konvooien overigens niet mogelijk zonder voorafgaande afspraken tussen de chauffeurs of de transportbedrijven met de taliban.
“Deze oorlog tegen de terreur heeft meer verschrikkingen opgeleverd dan men zich kan inbeelden”, zegt Yusufzai. “Het Pakistaanse leger heeft door zijn onbezonnen acties burgers in militanten doen veranderen. In de verwoede poging om één talibanlid te vangen veranderden hele dorpen in talibanstrijders.”